Premija osiguravatelja u svibnju rasla 9 posto

Autor: Poslovni dnevnik , 12. lipanj 2018. u 22:00
Premija obveznog osiguranja od automobilske odgovornosti rasla je 7,4 posto/FOTOLIA

Domaće osiguravajuće kuće prošloga mjeseca zaračunale 4,5 milijarde kuna.

Prema kumulativnim podacima Hrvatskog ureda za osiguranje (HUO) za svibanj, društva za osiguranje zaračunala su ukupnu bruto premiju od 4,51 milijardu kuna, što je gotovo devet posto više u odnosu na lanjski svibanj.

U skupini neživotnih osiguranja, koja čini malo manje od 67 posto ukupne premije, zaračunata bruto premija iznosi 3,1 milijardi kuna i viša je 8,7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Premija u najzastupljenijem obveznom osiguranju od automobilske odgovornosti iznosi 878,9 milijuna kuna što je 7,4 posto više.

U prvih pet mjeseci ove godine sklopljeno je 935.955 polica odnosno 55.435 polica više nego u istom razdoblju prethodne godine. Prosječna premija u u toj vrsti osiguranja iznosi 939,14 kuna te je preko jedan posto viša nego prošle godine.

Za skupinu životnih osiguranja zaračunata bruto premija iznosi 1,4 milijardi kuna te bilježi rast od 9,5 posto. U strukturi, najveći udio ima mješovito Životno osiguranje s premijom u iznosu od 917 milijuna kuna, odnosno premijom višom 17,2 posto u odnosu na svibanj prošle godine.

Slijede Životna ili rentna osiguranja kod kojih ugovaratelj osiguranja snosi rizik ulaganja sa zaračunatom bruto premijom od 248,2 milijuna kuna uz pad u odnosu na svibanj prethodne godine od  preko 14 posto. 

Komentirajte prvi

New Report

Close