Premija osiguravatelja od 2,8 milijardi kuna viša 7 posto

Autor: Tomislav Pili , 10. svibanj 2018. u 22:01
Premija životnih osiguranja uvećana je gotovo sedam posto na 874,5 milijuna kuna, Fotolia

U prvom tromjesečju osiguravajuće kuće ostvarile rast poslovanja.

Domaća osiguravajuća društva imaju razloga za zadovoljstvo početkom ove godine, ako je suditi po statistici Hrvatskog ureda za osiguranje za prvo tromjesečje. Ukupna zaračunata premija u tom je razdoblju skočila 7,3 posto, na 2,8 milijardi kuna.

Lider Euroherc

Ukupno gledajući, najveći porast zaračunate premije ostvarilo je Euroherc osiguranje kojem je premija – isključivo u segmentu neživotnih osiguranja – skočila 23 posto na 242,3 milijuna kuna. Gotovo 22 posto rasta ostvarilo je i Agram Life osiguranje čiji se rezultat zaustavio na 96 milijuna kuna. Gledano po segmentima, premija u neživotnim osiguranjima u prvom je tromjesečju dosegla 1,9 milijardi kuna što je 7,5 posto više nego u istom lanjskom razdoblju.

 

517,7milijuna

kuna iznosi premija u osiguranjima od autoodgovornosti

Među neživotnim osiguranjima najzastupljenija su osiguranja od odgovornosti za upotrebu motornih vozila sa zaračunatom premijom od 517,7 milijuna kuna što je 7,9 posto više nego godinu ranije. Ta vrsta osiguranja ima udjel u premiji od 18,7 posto dok su prošle godine zauzimala udjel od 18,6 posto. Tijekom prva tri mjeseca sklopljeno je 631.711 polica tih osiguranja što je 6,7 posto više. Inače, među neživotnim osiguranjima najveći rast premije od 43,5 posto na 48,3 milijuna kuna bilježe osiguranja raznih financijskih gubitaka.

Doprinos rastu

Doprinos rastu ukupne premije dala su i životna osiguranja s rastom premije od 6,8 posto na 874,5 milijuna kuna. U tom segmentu klasična životna osiguranja imaju najveći udjel u ukupnoj premiji od gotovo 24 posto, a dosegla je 659,8 milijuna kuna. U odnosu na prošlu godinu premija je uvećana gotovo za petinu. Zanimljivo je da je premija životnih osiguranja rasla unatoč blagom smanjenju broja sklopljenih polica. Naime, u prvom tromjesečju ih je bilo 799.727 što je 0,1 posto niže.

Komentirajte prvi

New Report

Close