Premija industrije rasla na krilima životnih osiguranja

Autor: Božica Babić , 14. prosinac 2015. u 22:00
Među prvih pet društava po visini premije tri su zabilježila negativne trendove/Fotolia

U osigurateljnom dvorištu sve po starom, na obveznim autoosiguranjima premija i dalje u okomitom padu.

Industrija osiguranja mjesec studeni zaključila je sa 7,96 milijardi kuna premije što je 1,6 posto ili za 127 milijuna kuna bolje od rezultata ostvarenoga u studenom 2014., pokazuju preliminarni podaci Hrvatskog ureda za osiguranje.

I ovaj relativno mršavi rast premije prikupljene kod 25 društava ipak donosi optimizam u redove branše pamti li se da je lanjski studeni zaključen uz minus veći od pet posto, odnosno uz pad premije od čak 445 milijuna kuna. Plus na razini ukupne grupacije ove su godine izborila životna osiguranja, njihova premija je na godišnjoj razini veća za 250 milijuna kuna, iznosila je 2,6 milijardi kuna. Trendovi se i tu ipak tope, studeni je zaključen uz rast premije od tek 10 posto dok je između dva kolovoza rasla 17 posto ili gotovo 290 milijuna kuna. U drugoj velikoj premijskoj skupini, na obveznim autoosiguranjima, i nadalje je evidentan visoki pad premije, između dva studena manja je za 332 milijuna kuna (-15%), pala je na 1,87 milijardi kuna.

 

15društava

ostvaruje premiju manju od 200 milijuna kuna

Među top pet društava po visini premije samo dva su iskazala njezin rast dok ostala trojka bilježi negativnu krivulju. S tim da je tržišni lider, Croatia osiguranje, premiju u godinu dana uvećalo tek 0,09 posto, na 2,14 milijardi, dok je kod Uniqa osiguranja premija rasla 1,35 posto, na 609 milijuna kuna. Drugoplasirani Allianz  pao je za 1,59 posto, prikupio je 1,1 milijardu kuna premije. Unatoč minusu većem od šest posto, zbog čega je premija pala na 725 milijuna kuna, Euroherc je ipak opstao na trećoj poziciji rang ljestvice.

Gubitak premije veći od četiri posto, odnosno sa lanjskih 510 na ovogodišnjih 489 milijuna kuna iskazalo je i Wiener osiguranje koje zaključuje poredak prve petorke. Skupinu društava koja prkose krizi visokim stopama rasta i dalje predvodi Generali osiguranje, gdje su premiju u godinu dana uvećali za rekordnih 97 milijuna te je učinak za ovaj studeni iznosio gotovo 444 milijuna kuna. Isti rast premije od 28 posto vezan je i uz Croatia zdravstveno osiguranje, studeni je zaključen sa 213 milijuna kuna premije.

 

250milijuna

kuna rasla je premija životnih osiguranja

Zadovoljni mogu biti i u Triglavu uz rast premije od 8,8 posto, na 321 milijun kuna te u Erste osiguranju budući da su u tom društvu u godinu dana premijski skočili sa 15,5 na 38,8 milijuna kuna. Od osiguravatelja aktivnih u RH njih 15 ostvaruje premiju manju od 200 milijuna kuna, a čak 11 društava s te liste ima godišnju premiju ispod 100 milijuna. Prvog dana 2016. na snagu stupa obveza provedbe direktive Solvency II koja pooštrava zahtjeve za kapitalizacijom društava. Ostaje za vidjeti hoće li uslijediti neka integriranja ili možda specijalizacija za ciljane tržišne niše.  

Komentirajte prvi

New Report

Close