Praćenje i knjiženje specifične vrste imovine u tvrtki

Autor: Poslovni.hr , 14. lipanj 2011. u 22:00

Financijski standard sadržava načela, pravila i metode mjerenja, priznavanja, evidentiranja i objavljivanja dugotrajne nematerijalne imovine koja su po samoj prirodi imovine vrlo specifični

HSFI broj 5 određuje na koji način treba utvrditi knjigovodstvenu vrijednost nematerijalne imovine i zahtijeva određeno objavljivanje o nematerijalnoj imovini. Prvo da definiramo što točno nematerijalna imovina jest: nemonetarna imovina bez fizičkih obilježja koja se može identificirati, obuhvaća sljedeće vrste imovine: izdaci za razvoj, patenti, licencije, koncesije, zaštitni znaci, softver, dozvola za ribarenje, franšize i ostala prava, goodwill, predujmovi za nematerijalnu imovinu i ostalu nematerijalnu imovinu. Osim osnovne definicije nematerijalne imovine treba spomenuti još par osnovnih definicija radi boljeg razumijevanja cjeline. Knjigovodstvena vrijednost je iznos u kojem je imovina priznata u bilanci nakon umanjenja za ispravak vrijednosti i akumuliranog gubitka od umanjenja.

Trošak nabave
Trošak nabave je iznos novca ili novčanih ekvivalenata ili fer vrijednost ostalih naknada za stjecanje neke imovine u vrijeme njezina stjecanja ili izgradnje, ili iznos koji se može pripisati toj imovini u skladu sa zahtjevima drugih HSFI. Amortizirajući iznos je trošak imovine koji je jednak trošku nabave umanjenom za ostatak vrijednosti. Razvoj je primjena nalaza istraživanja ili drugih znanja u planu ili dizajnu proizvodnje novih ili bitno poboljšanih materijala, uređaja, proizvoda, postupaka, sustava ili usluga prije početka komercijalne proizvodnje ili uporabe. Vrijednost u upotrebi je sadašnja vrijednost novčanih tokova za koje se očekuje da će nastati neprekidnom uporabom imovine i njezinim otuđenjem na kraju njezinog vijeka uporabe ili se očekuje da će nastati prilikom namirenja obveza. Fer vrijednost je iznos za koji se neka imovina može razmijeniti ili obveza podmiriti između informiranih nepovezanih stranaka koje su voljne obaviti transakciju. Gubitak od umanjenja je iznos za koji knjigovodstvena vrijednost neke imovine prelazi njen nadoknadiv iznos. Istraživanje je originalno i planirano ispitivanje poduzeto s izgledima da će se steći nove znanstvene ili tehnološke spoznaje i novi zaključci.

Ostatak vrijednosti
Ostatak vrijednosti nematerijalne imovine je procijenjeni iznos koji bi poduzetnik u ovome trenutku dobio prodajom imovine nakon odbitka procijenjenih troškova otuđenja da je imovina već sada one starosti i u onom stanju kakvo se očekuju na kraju njenog vijeka uporabe. Dugotrajna nematerijalna imovina treba se početno priznati na sljedeće načine: u slučaju nabave po trošku nabave; u slučaju stjecanja nematerijalne imovine pomoću državne potpore nematerijalna imovina može biti stečeno bez naknade, ili uz minimalnu naknadu, pomoću državne potpore po fer vrijednosti ili po nominalnoj vrijednosti uvećanoj za izdatke koji se izravno pripisuju pripremi imovine za namjeravanu upotrebu; interno dobiveni goodwill ne priznaje se kao imovina; trošak nabave dugotrajne nematerijalne imovine prilikom kupnje obuhvaća kupovnu cijenu nakon odbitka trgovačkih popusta, rabata i carine; nematerijalna imovina nastala razvojem treba se priznati kao imovina ako poduzetnik može dokazati tehničku provedivost nematerijalne imovine koja se dovršava tako da bude raspoloživa za uporabu ili prodaju, namjeru dovršenja nematerijalne imovine i njene uporabe ili prodaje, mogućnost uporabe ili prodaje nematerijalne imovine, način na koji će nematerijalna imovina davati izgledne ekonomske koristi.

Korištenje

Uporabno vrijeme imovine
Vijek uporabe je razdoblje u kojem se očekuje da će poduzetnik upotrebljavati imovinu, ili broj proizvoda ili sličnih jedinica za koje se očekuje da će ih poduzetnik ostvariti od te imovine. Nematerijalnu imovinu treba priznati samo ako je vjerojatno da će buduće ekonomske koristi koje se pripisuju imovini pritjecati poduzetniku, a trošak nabave te imovine se može pouzdano izmjeriti. Poduzetnik treba procijeniti vjerojatnost očekivanih ekonomskih koristi koristeći razumne pretpostavke koje predstavljaju najbolju procjenu menadžmenta.

Komentirajte prvi

New Report

Close