Pozajmiti se može bilo što, no kredit se može dati samo u novcu

Autor: Poslovni.hr , 04. listopad 2010. u 22:00

Ugovor o zajmu smatra se sklopljenim u trenutku kad su se stranke sporazumjele, a ne predajom stvari zajmoprimatelju

Sukladno Zakonu o obveznim odnosima zajmodavatelj može biti svaka fizička i pravna osoba, dok davatelj kredita može biti samo banka. Predmet ugovora kod zajma je novac, ali i druge zamjenjive stvari, a kod kredita je to samo novac. Zajam je neformalan ugovor jer zakonodavac ne propisuje određeni oblik, tj. ne mora biti u pisanom obliku, dok ugovor o kreditu mora biti sklopljen u pisanom obliku. Ugovorom o kreditu utvrđuju se iznos te uvjeti davanja, korištenja i vraćanja kredita (plan isplate, iznos otplate glavnice i kamate, rokovi otplate, broj i visina otplatnih obroka). Ugovor o kreditu banka može otkazati prije isteka ugovorenog roka ako je kredit korišten protivno ugovorenoj namjeni, u slučaju insolventnosti korisnika čak i kad nije utvrđena sudskom odlukom, u slučaju prestanka pravne osobe ili smrti korisnika, ako bi u tim slučajevima davatelj kredita došao u bitno nepovoljniji položaj.

Prijevremeni raskid
Korisnik kredita može raskinuti ugovor prije nego što je počeo koristiti kredit te može vratiti kredit i prije roka određe­nog za vraćanje, ali je dužan o tome unaprijed obavijestiti banku i naknaditi joj štetu ako ju je davatelj kredita pretrpio. U slučaju vraćanja kredita prije određenog roka banka ne može uračunati kamate za vrijeme od dana vraćanja kredita do dana kad ga je po ugovoru trebalo vratiti. Ugovor o zajmu je konsenzualan ugovor jer se smatra sklopljenim u trenutku kad su se stranke sporazumjele o njegovim bitnim sastojcima, a ne tek predajom stvari zajmoprimatelju. Zajmoprimac se može obvezati da uz glavnicu duguje i kamatu. Zajmodavac je dužan predati određene stvari u ugovoreno vrijeme, a ako rok za predaju nije određen, onda kad to zajmoprimac zatraži.

Rokovi
Ako ugovaratelji nisu odredili rok za vraćanje zajma niti se on može odrediti iz okolnosti zajma, zajmoprimac je dužan vratiti zajam nakon isteka primjerenog roka koji ne može biti kraći od dva mjeseca računajući od zajmodavčevog traženja da mu se zajam vrati. Zajmoprimac može odustati od ugovora prije nego što mu zajmodavac preda određene stvari te može vratiti zajam i prije roka određenog za vraćanje, ali ako bi zbog toga bilo kakve štete za zajmodavca, dužan je naknaditi je. Domaće pravne osobe mogu zaključiti i beskamatni ugovor o zajmu. Porezno je nepriznat trošak kamata na zajmove povezanih osoba ukoliko svota zajma premaši četverostruku svotu udjela člana društva koji drži najmanje 25% udjela u kapitalu. Porezno je nepriznata samo svota kamata koja se obračunava na iznos zajma koji prijeđe četverostruku vrijednost udjela.Kada se radi o zajmovima između povezanih poduzeća rezidenta i nerezidenta, Zakonom o porezu na dobit je definirano da minimalna kamata na dane zajmove od strane rezidenta nerezidentu treba biti u visini eskontne stope HNB (9%). Ako se na dani zajam obračunava kamata niža od 9% tada je osnovicu poreza na dobit zajmodavatelja potrebno uvećati za razliku kamate od ugovorene kamate do iznosa od devet posto. Ukoliko zajam prima poduzetnik rezident od povezanog društva nerezidenta ugovorena kamata na zajam u visini do 9% je porezno priznati trošak. Ako se ugovori kamata koja je veća od 9% tada se razlika između ugovorene kamate i kamate od 9% godišnje treba evidentirati u poslovnim knjigama kao porezno nepriznati rashod.

Oporezivanje

Pravne i fizičke osobe
Zajmovi između pravnih osoba zajmodavatelja i fizičkih osoba zajmoprimatelja podliježu oporezivanju, ukoliko su kamate ugovorene ispod 4% godišnje ili nisu uopće ugovorene. U tom slučaju razlika u visini do 4% kamata smatra se dohotkom fizičke osobe i podliježe obračunu dohotka u naravi uz pripadajuće doprinose, porez i prirez. Ukoliko se radi o fizičkoj osobi zaposleniku najmodavatelja, ta se razlika kamata tretira kao neto plaća. Ako fizička osoba nije zaposlenik, razlika kamata do četiri posto predstavlja drugi dohodak.

Beskamatno
Fizička osoba može odobriti beskamatnu pozajmicu pravnoj osobi. Ukoliko je ugovorena kamata, na obračunatu kamatu treba izračunati i obustaviti porez na dohodak od kamata po odbitku po stopi od 40% i eventualni prirez prilikom plaćanja kamata. Ukoliko je fizička osoba zajmodavatelj nerezident, prilikom plaćanja kamate potrebno je obračunati porez na dohodak od kamata po odbitku.

Komentirajte prvi

New Report

Close