Povjerenje private equity fondova u Srednjoj Europi vraća se na razinu iz 2003.-2007.

Autor: Poslovni.hr , 18. lipanj 2014. u 15:09
Vladimir Milošević (Press foto)

Deloitteovo istraživanje stavova private equity fondova u Srednjoj Europi pokazalo je da njihovo povjerenje i dalje raste te se približava razinama zabilježenim u razdoblju od 2003. do 2007. godine.

Deloitteovo istraživanje stavova private equity fondova u Srednjoj Europi pokazalo je da njihovo povjerenje i dalje raste te se približava razinama zabilježenim u razdoblju od 2003. do 2007. godine, priopćeno je iz Deloittea.

Moguće je da se usporavanju gospodarstva u regiji konačno bliži kraj. Udio ispitanika koji očekuju intenzivnije sklapanje poslova u odnosu na istraživanje iz jeseni 2013. se udvostručio te sada iznosi 60 posto, što je najviša zabilježena razina povjerenja u protekle dvije godine. „Nije to tek neznatno poboljšanje“, objašnjava Vladimir Milošević, partner zadužen za financijsko savjetovanje Deloittea u regiji. „Nazire se veća spremnost private equity fondova na investicije, što potkrjepljuju i naša najnovija istraživanja.”

Nekoliko je mogućih čimbenika potaknulo rast povjerenja. Milošević navodi „Europa više ne nosi oznaku na rubu propasti, pa joj se investitori, posebice oni iz SAD-a sve više okreću, pri čemu najznačajniji interes pobuđuju veća gospodarstva Srednje Europe, poput poljskog ili češkog.“ te nastavlja „Na radaru private equity fondova u našoj se regiji nalazi se samo Slovenija, ponajviše zbog velikih gospodarskih turbulencija gdje su banke u procesu čišćenja bilanci, a svoje su udjele u tvrtkama spremne prodati po diskontnim cijenama, što je u kontekstu veličine udjela i vrijednosti transakcija (više desetaka milijun Eura) zanimljivo private equity fondovima.“

Istraživanje ukazuje na to da ekonomski uvjeti pogoduju tržištu – dvije trećine ispitanika smatra da će doći do snažnijeg gospodarskog oporavka, što je poboljšanje u odnosu na 43 posto iz prethodnog ispitivanja i označava najvišu razinu povjerenja u gospodarstvo od 2004. godine, u kojoj se dio zemalja Srednje Europe pridružio Europskoj uniji. „Poduzetan i uspješan menadžment firme s ambicijama širenja i brzog rasta na tržištu, te pozitivna ekonomska i politička klima su ključne za sklapanje poslova s private equity fondovima. Takva klima vlasnicima tvrtki omogućuje da planiraju rast umjesto da stagniraju ili da su u defanzivi. Private equity fondovi se u takvoj klimi pokazuju kao kvalitetan partner ukoliko pronađu svoj interes u partnerstvu gdje su spremni investirati i nekoliko desetaka milijuna eura.“, ističe Milošević.

Naposljetku, četvrtina ispitanika, njih 27 posto, očekuje lakšu dostupnost kredita, što Milošević ocjenjuje kao „najvišu razinu povjerenja u tržište dužničkih instrumenata u protekle tri godine u zemljama Srednje Europe.“

Svjež financijski kapital private equity fondova, u kombinaciji s dostupnim kreditima, može Srednjoj Europi omogućiti povratak na rezultate iz perioda 2003.-2007., zaključuje se u priopćenju.

Komentirajte prvi

New Report

Close