Potražnja za zlatom u 2016. na najvišoj razini u tri godine

Autor: Poslovni.hr/Hina , 03. veljača 2017. u 14:36
Foto: Shutterstock

Ukupna je potražnja za zlatom u 2016. porasla na 4.309 tona, čime je uvećana za dva posto u odnosu na godinu ranije, navodi WGC u godišnjem izvješću.

 Potražnja za zlatom dosegnula je prošle godine najvišu razinu u tri godine, potaknuta značajnim interesom za ulaganje u plemenite metale, objavilo je Svjetsko vijeće za zlato (WGC).

Ukupna je potražnja za zlatom u 2016. porasla na 4.309 tona, čime je uvećana za dva posto u odnosu na godinu ranije, navodi WGC u godišnjem izvješću.

Napominju ipak da je u posljednja tri mjeseca prošle godine potražnja potonula 11 posto, na 994,1 tonu.

Investicijska je potražnja rasla u prvom, drugom i trećem tromjesečju, poduprta priljevom kapitala u indeksne investicijske fondove (ETF), koji omogućuju ulaganje bez trgovanja na terminskom tržištu. U četvrtom tromjesečju trend se okrenuo, napominju u WGC-u.

Više cijene zlata pritisnule su pak potražnju za nakitom u 2016., navodi se u izvješću.

Do kraja rujna cijene su bile u plusu 25 posto jer su trgovci tražili sigurno utočište za kapital, zabrinuti za svjetski gospodarski rast u kontekstu britanskog referenduma o izlasku iz Europske unije i predsjedničkih izbora u SAD-u.

Godinu su ipak zaključile u plusu osam posto, u čemu je važnu ulogu odigrao pomirljiv govor novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa i podizanje ključnih kamatnih stopa u SAD-u.

"Točka preokreta bili su izbori u SAD-u. Reakcija svjetskih tržišta na ishod izbora iznenadila je većinu analitičara", istaknuo je WGC u izvješću.

"Rezultat izbora uklonio je značajan element nesigurnosti među investitorima a Trumpova retorika usmjerena na poticanje rasta potaknula je očekivanja o podizanju ključnih kamatnih stopa i podigla je tečaj dolara", ističu u WGC-u.

"To je neke ulagače potaknulo na dobitnosne prodaje i rezultiralo je oštrom korekcijom (naniže) cijene zlata", zaključuje se. 

Komentirajte prvi

New Report

Close