Poticaji za stambenu štednju sve ‘mršaviji’

Autor: Poslovni dnevnik , 16. srpanj 2018. u 21:59
Za prošlu godinu štediša je dobio maksimalnih 165 kuna, a ove će dobiti tek 90 kuna poticaja DAVOR JAVOROVIĆ/PIXSELL

Ministarstvo financija isplatilo 22,56 mil. kuna državnih poticajnih sredstava za prošlu godinu.

Ministarstvo financija isplatilo je u ponedjeljak iz državnog proračuna stambenim štedionicama ukupno 22,56 milijuna kuna državnih poticajnih sredstava za stambenu štednju prikupljenu u 2017. godini. Temeljem Zakona o stambenoj štednji i državnom poticanju stambene štednje Vlada svake godine donosi odluku o iznosu državnih poticajnih sredstava. Naime, 2015. godine uveden je promjenjivi postotak državnih poticajnih sredstava, a formula se temelji na prosječnim kamatnim stopama na oročene depozite građana, uz korektivni faktor koji predstavlja nužnu prilagodbu na dužu ročnost.

Za 2017. godinu državna poticajna sredstva (DPS) iznosila su 3,3 posto, pa za uplatu od 5000 kuna stambene štednje u prošloj godini štediša može dobiti maksimalnih 165 kuna. Prema odluci Vlade iz ožujka ove godine, građani koji u 2018. uplate maksimalnih 5000 kuna dobit će državna poticajna sredstva od 1,8 posto odnosno maksimalnih 90 kuna.

Time je nastavljen daljnji pad iznosa poticaja za stambenu štednju, jer je od uvođenja promjenjivog postotka državnih poticajnih sredstava i formule koja ovisi o prosječnim kamatnim stopama na oročene dopozite, a s obzirom i na pad kamatnih stopa, iz godine u godinu iznos poticaja je sve manji.

Komentirajte prvi

New Report

Close