Pošta izdala 20 milijuna eura obveznica

Autor: Poslovni.hr , 07. siječanj 2010. u 22:00

Novo izdanje nadopuna je prve tranše emitirane u srpnju ove godine u koju su najviše uložili PBZ/CO i Raiffeisen mirovinski fondovi

Hrvatska pošta (HP) je u četvrtak plasirala drugu tranšu obveznica u vrijednosti od 20 milijuna eura, priopćeno je iz Hrvatske poštanske banke (HPB) koja je bila agent i aranžer izdanja.

Izdanje predstavlja povećanje već postojeće emisije od 1. srpnja prošle godine kad je izdano prvih 21 milijun eura obveznica. Tako je sada ukupna vrijednost izdanja dosegnula iznos od 41 milijun eura. Obveznica nosi godišnju kamatu od 9 posto, a cijena joj je prilikom novog izdanja iznosila 101,096 posto te, sukladno tome, investitorima nosi prinos do dospijeća od 8,5 posto. U HPB-u ističu da je povećanje izdanja bilo namijenjeno “isključivo kvalificiranim ulagateljima, od kojih su najveći mirovinski i investicijski fondovi, zatim banke i osiguravajuća društva”. Također, dodaju kako je zanimanje investitora bilo “iznimno veliko” te je interes za upisom premašio planiranu veličinu izdanja za čak 70 posto. U Hrvatskoj pošti sada očekuju odobrenje prospekta od strane Hanfe nakon čega bi trebalo uslijediti uvrštavanje obveznica HP-a u Službeno tržište Zagrebačke burze. Time će biti omogućeno trgovanje na sekundarnom tržištu. Prema podacima SKDD-a najveći investitor u prvu tranšu drži 13,6 posto obveznica i skriva se iza skrbničkog računa u PBZ-u. Nakon njega slijede PBZ/CO mirovinski fond te dva Raiffeisen mirovinska fonda od kojih svaki drži po 2,1 milijun eura obveznica Pošte.
(pd)

Poslovanje HP-a

Očekivani dobri rezultati
U priopćenju koje prati emisiju nove tranše obveznica navode se procjene o prošlogodišnjem poslovanju HP-a. Prema tome, HP je u prvih 11 mjeseci ostvario 143,7 milijuna kuna operativne dobiti uz povećanje ukupnih prihoda od gotovo devet posto. Poštanski su prihodi istovremeno povećani za čak 17 posto, a procjenjuje se da je operativna dobit u 2009. iznosila 150 mil. kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close