Porez na financijske transakcije u 10 država

Autor: Poslovni dnevnik , 07. svibanj 2014. u 10:05
Prvo će se oporezovati transakcije dionicama

Deset članica eurozone najavilo da će porez kojem se najviše opire Britanija uvoditi postupno.

Deset članica eurozone potvrdilo je u utorak u zajedničkoj izjavi namjeru o postupnom uvođenju poreza na financijske transakcije od 2016.

Uvođenje poreza na financijske transakcije (TFT) do sada je podržavalo 11 zemalja, ali se izjavi za sada nije pridružila Slovenija zbog krize, prepustivši tu odluku budućoj vladi. Ministri financija 10 zemalja predstavili su svoju izjavu ministrima financija svih zemalja članica Europske unije. U zajedničkoj izjavi se izražava spremnost tih zemalja da surađuju sa svim zemljama članicama i odlučnost da se do kraja godine dogovori tekst rješenja o uvođenju TFT-a. U tekstu se navodi da će porez uvoditi postupno, a na početku će se oporezivati transakcije dionicama i nekim derivatima, pri čemu će se voditi računa o ekonomskim učincima toga poreza.

Budući da o uvođenju TFT-a nema konsenzusa među svim zemljama članicama, skupina zemalja odlučila je koristiti mehanizam pojačane suradnje koji dopušta skupini zemalja članica da idu dalje u integriranju pojedinih politika kada se o tome ne može postići konsenzus svih članica. Europska komisije je u svom ranijem prijedlogu predvidjela porez od 0,1 posto na dionice i obveznice i 0,01 posto na financijske derivate. Porezom na financijske transakcije moglo bi se, prema procjenama EK, godišnje ubrati više od 50 milijardi eura. Glavni zagovornici uvođenja toga poreza su Njemačka i Francuska, dok se tome najviše opire Velika Britanija. 

Komentirajte prvi

New Report

Close