Ponuda za Alpha banku znak konsolidacije u Grčkoj

Autor: Karlo Vajdić , 21. veljača 2011. u 22:00

NBG, najveća grčka banka, krajem prošlog tjedna objavila je ponudu za Alpha banku koju je menadžment te banke odbio

Ponudu koju je krajem prošlog tjedna objavila National Bank of Greece (NBG) analitičari tumače kao početak konsolidacije tamošnjeg bankovnog tržišta. Vlada i središnja banka već neko vrijeme favoriziraju spajanja banaka na fragmentiranom grčkom tržištu. Situacija je donekle slična stanju u Hrvatskoj. Mnogim bankama nedostaje kapital kako bi zadovoljile regulatorne zahtjeve. Iako hrvatske banke uglavnom imaju dovoljno kapitala, domaća središnja banka rado bi vidjela više truda oko spajanja jer male banke sve teže i teže posluju u okruženju nepostojećeg gospodarskog rasta.

Mnoge koristi
National Bank of Greece, najveća grčka banka je krajem prošlog tjedna objavila da je dala ponudu za preuzimanje Alpha banke, treće tamošnje banke po veličini. Analitičari i ekonomisti uglavnom pozdravljaju mogućnost spajanja ovih dviju banaka jer ističu mnoge prednosti koje bi proizašle iz takve transakcije. Najizraženija je ta što bi se spajanjem dviju banaka eliminirala potreba Alpha banke za prikupljanjem svježeg kapitala. Druge grčke banke, uključujući NBG, proteklih su mjeseci dodatni kapital skupljale na tržištu, a stručnjaci procjenjuju da bi Alpha banka uskoro mogla ići u potragu za oko milijardu eura. Kako NBG ima relativno visoki udio kapitala, preuzimanjem bi Alpha izbjegla potrebu za pronalaskom svježeg novca. Korist za NBG bi, pak, proizašla iz činjenice da je Alpha banka bitno manje izložena prema grčkom državnom dugu. NBG drži više od 20 milijardi eura grčkog duga, Alpha banka tek oko pet milijardi. No, istovremeno je Alpha više izložena grčkim malim i srednjim kompanijama što joj predstavlja problem zbog posljedica recesije u Grčkoj.

Odbijenica menadžmenta
Menadžement Alpha banke odbio je u petak ponudu NBG-a komentarom o “nesigurnosti u sadašnjem okruženju”. Također, izjavili su da predloženi uvjeti preuzimanja nisu dovoljno “korisni” za dioničare. Investicijska javnost odbijanje tumači željom menadžmenta Alpha banke za višom ponuđenom cijenom. Prema objavljenim informacijama premija koju NBG nudi na dionice Alpha banke doseže oko 24 posto u odnosu na vrijednost tih dionica s kraja prošlog tjedna. Prema nekim informacijama u Alpha banci očekuju dvostruko višu premiju kako bi ‘dali blagoslov’ ponudi. No, mnogi smatraju kako se tamo ne trebaju nadati bitno boljim uvjetima. NBG, vjerojatno, neće biti spremna bitno poboljšati svoju ponudu, odnosno premija na tržišnu vrijednost dionice mogla bi se povećati tek za nekoliko postotaka, ali ne preko 30 posto. Inače, dvije banke su prije desetak godina već razmatrale spajanje. Pregovori su se tada raspali jer se nije mogao postići dogovor oko menadžmenta nove banke.

Regionalno tržište

Prisutne u Srbiji i Makedoniji
I Alpha banka i National Bank of Greece prisutne su i posluju i u državama bivše Jugoslavije. Alpha banka u vlasništvu drži istoimene banke u Srbiji i Makedoniji, a na istim tržištima posluje i National Bank. U Srbiji je grčka banka stopostotni vlasnik Vojvođanske banke te nekoliko leasing kompanija, a u Makedoniji drži Stopansku banku.

Komentirajte prvi

New Report

Close