Pomoć zaduženima u franku

Autor: Ana Blašković , 31. svibanj 2011. u 22:00

U Mađarskoj su predstavljene mjere koje bi trebale rasteretiti građane koji su uzeli kredite vezane uz strane valute

Problem nevraćanja kredita s valutnom klauzulom izrodio je novo očajničko rješenje u Mađarskoj; tamošnje banke dogovorile su s vladom mjere pomoći dužnicima čije su rate odletjele u nebo, a oni posljedično prestali plaćati kredite. Od pet glavnih točaka dogovora, ključna mjera je zamrzavanje tečaja po kojem će dužnici vraćati kredite kako bi ih se zaštitilo od daljenjeg slabljenja mađarske valute.Tečaj franka prema forinti zamrznut će se na razini od 180 forinti za franak, a zamrzavanje će uslijediti i za tečaj eura i japanskog jena. Razlika između tako plaćenih rata kredita i iznosa kojeg bi klijenti platili pri tržišnom tečaju akumulirat će se na posebnom računu na koji će se obračunavati kamate, a iznos će klijenti biti dužni podmiriti od 1. siječnja 2015.

Nemoguća usporedba
S obzirom na to da se problematika valutne klauzule i njezin utjecaj redovito povlači i u Hrvatskoj, logično je pitanje bi li mađarsko rješenje bilo primjenjivo za domaće dužnike kojima su rate također osjetno narasle. Direktor Hrvatske udruge banaka (HUB) Zoran Bohaček smatra da se situacija u Mađarskoj ne može uspoređivati s našom domaćom.Prvenstveno, prosječna plaća je u Mađarskoj 30-ak posto niža nego kod nas pa je i deprecijacija forinte daleko izraženija i posljedično je dovela do očajničkih rješenja, smatra direktor HUB-a koji pomno prati što se događa u susjednoj državi.

Nije poklon
“Treba napomenuti da konkretan dogovor Vlade i banaka nije poklon dužnicima jer sve tečajne razlike idu na poseban račun kojeg će trebati podmiriti jer se ugovorna obveza ne može otpisati ni oprostiti”, naglasio je Bohaček za Poslovni dnevnik. Sredstva akumulirana na posebnom računu tretirat će se kao dug prema banakama i na njega će se obračunavati kamatna stopa. Dogovor je da to tijekom zaštićenog razdoblja bude BUBOR (referentna kamatna stopa međubankarskom tržištu u Budimpešti) koja trenutno iznosi 6,1 posto, a potom će uvećavati za tržišni kamatnjak. Za vrijeme tog perioda država će garantirati gubitke u 100-postotnom iznosu, a nakon njegova isteka država će jamčiti za gubitke u visini do 25 posto. Garancijska naknada, koju će odrediti država, bit će u visini oko 1,5 posto, no još ju se mora usuglasiti s Bruxellesom da se ne evidentira kao javni dug. Inače, jednako važna mjera koja se uvodi u Mađarskoj je ukidanje moratorija na ovrhe nad nekretninama koji je uveden prošle godine. Moratorij je tada pomogao klijentima da ne ostanu bez krova nad glavom, ali je blokirao tržište nekretnina te dodatno demotivirao klijente na servisiranje obaveza. Kako bi se spriječile pretjerane spekulacije u prodaju će u početku samo najskuplje nekretnine.Inače, hipotekarna zaduženja mađarskih kućanstava dosegnula su 4,1 trilijuna forinti na kraju ožujka ove godine. Od tog iznosa više od 60 posto denominirano je u stranoj valuti od čega je 100 tisuća njih u kašnjenju.

Pet mjera

1 Fiksiranje tečaja
Dužnici će moći birati žele li plaćati rate po zamrznutom tečaju. Nakon 2015. razliku će uz kamate vratiti banci.

2 Ovrhe nad nekretninama
Ukida se moratorij na ovrhe, ali u početku na prodaju idu samo najskuplje nekretnine kako bi se spriječile spekulacije.

3 Nacionalni upravitelj
imovinom pomagat će dužnicima koji su izbačeni iz domova radi neplaćanja kredita.

4 Zajmovi
u eurima bit će ponovno dostupni.

5 Subvencija za kamatu
omogućit će se dužnicima koji se odluče preseliti u manji stan kako bi vratili dug.

Komentirajte prvi

New Report

Close