Poljski mirovinci opet na udaru vlade

Autor: Tomislav Pili , 31. svibanj 2016. u 22:01
Od dolaska vlade premijerke Beate Szydlo indeks Varšavske burze pao je 10 posto/REUTERS

Fondovi se pribojavaju da im slijedi novo zadiranje u imovinu kao i 2014. kada im je oduzeto 40 milijardi dolara.

Dok hrvatski kritičari mirovinskog sustava godinama ponavljaju tezu kako mirovinski fondovi previše ulažu u državne obveznice, poljski "mirovinci" na udaru su države jer se previše oslanjaju na dionice što prijeti potopom cijena na Varšavskoj burzi.

U drugoj polovici godini vlada će razmotrili investicijsku politiku 12 privatnih mirovinskih investicijskih fondova koji upravljaju s 35 milijardi dolara vrijednom imovinom, piše Bloomberg. Kako je u razgovoru za medije najavio Marcin Zieleniecki, zamjenik ministra rada, to je potrebno učiniti kako bi se "poboljšala efikasnost investicija" mirovinskih fondova usmjerenih na dionice. K tome, napisi u poljskim medijima govore da bi konzervativna vlada mogla 12 fondova preoblikovati u jedan entitet kojim bi upravljao državni osiguravatelj PZU. Međutim, Zieleniecki je kazao kako je još prerano o tome govoriti. Bloomberg navodi kako se tamošnji mirovinci pribojavaju da im opet slijedi državno zadiranje u imovinu.

Podsjetimo, bivša poljska vlada je 2014. radi smanjenja javnog duga prebacila u proračun obveznice vrijedne gotovo 40 milijardi dolara. Time je prepolovila imovinu mirovinskih fondova. Glavni ekonomist ING Bank Slaski, Rafal Benecki, ističe kako investitori pozorno prate zbivanja jer postoji rizik goleme rasprodaje dionica koje drže mirovinski fondovi ako dođe do odluke o još jednom zadiranju u njihovu imovinu. "Takav prijedlog, ako je pogrešno komuniciran, može naštetiti i valuti", navodi Benecki. Indeks Varšavske burze WIG 20 od listopada kada je došla nova vlada pao je 10 posto. Zlot je u prvom tromjesečju oslabio 3,5 posto. 

Komentirajte prvi

New Report

Close