Pokrenut prvi fond koji će ulagati isključivo u Indiju

Fond Ilirika Indija s radom će početi u siječnju iduće godine, a novčani fond Ilirika EuroCash bit će pokrenut kad stigne dozvola Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga

Tržišta kapitala u Hrvatskoj i regiji nisu atraktivna, a to će postati tek kada vrijednosni papiri na razvijenim tržištima i onim brzorastućima postanu skupi. To tvrde čelnici Ilirike Investmentsa koji upravo zbog neatraktivnosti regije, ali i velikih nesigurnosti koje su zahvatili zapadna tržišta kapitala, svoje ulagače usmjerava na Istok, točnije, u Indiju. Hanfa im je još u svibnju dala odobrenje za osnivanje fonda koji će isključivo ulagati u toj državi. Ipak, s aktiviranjem fonda koji se zove Ilirika Indija odlučili su se pričekati jer situacija na svjetskim tržištima i Aziji tada nije bila zadovoljavajuća. No stanje je sada povoljna i fond će krenuti sa radom početkom siječnja.

Velika očekivanja
“Ovo je prvi takav fond u Hrvatskoj koji će ulagačima pružiti mogućnosti ulaganja isključivo u Indiji”, kazao je Ivan Ivin, predsjednik Uprave Ilirike Investmentsa. Za Indiju su se, kako kaže, odlučili jer je to država “strašnog potencijala”. Indija je, naime, i dosad pripadala najjačim brzorastućim tržištima na svijetu (BRIC), no još snažniji rast koji se ubuduće očekuje idealna je prilika za mnoge ulagače. Indija kreće s masivnijim ulaganjima u infrastrukturu, što pokazuju i podaci MMF-a o kreditnoj aktivnosti u toj državi. Dosad je Kina sa takvim projektima u posljednjih nekoliko godina pokretala svjetsku ekonomiju, no pomalo je izgubila je zamah i Indija bi mogla preuzeti svjetski primat. “Upravo je infrastruktura naš fokus i u nju ćemo u Indiji ulagati. Na ruku nam ide i to što je potrošnja per capita izuzetno mala”, pojašnjava Igor Erker, fond menadžer koji priznaje da su na dozvole u Indiji morali čekati godinu dana.

Uskoro i novčani fond
Iz Ilirike su također najavili osnivanje i novčanog fonda Ilirika EuroCash. “Čekamo dozvolu Hanfe. Takvi fondovi su danas najsigurniji i u njima je najbolje čuvati novac”, zaključuje Ivin. Erker se na kraju predstavljanja novih fondova kratko vratio na problematiku tržišta regije. “Dok Zapad i Azija ne postanu skuplje, regija neće biti u fokusu ulagača”, smatra Erker koji priznaje da “uopće nije obožavatelj regije”. Ona je, tvrdi, samo jako mali dio cijeloga svijeta. “Zato i nema razloga da u regiji budemo prisutni”, kaže.

Srbija kao iznimka
No kada bi morao birati gdje u regiji ulagati, Erker kaže da bi se usmjerio na Srbiju. “Ona je najatraktivnija, ima najviše potencijala. U Srbiji se primjećuje život. Cijena rada je stvarno niska, a oni su se spremni žrtvovati za napredak. Sloveniji je pak nužno potreban svježi kapital kako bi se rasteretile tamošnje banke koje u svojim portfeljima imaju znatne udjele u tamošnjim kompanijama”, zaključuje Erker koji upravlja sa četiri aktivna fonda Ilirike čija imovina je u listopadu iznosila ukupno 118,5 milijuna kuna.

MMF prognozira

Rast viši od 7,7 posto
U ovoj i idućoj godini MMF očekuje da će rast u Indiji biti između 7,5 i 7,75 posto. Također, u Indiji je kreditna aktivnost visoka i najviše usmjerena prema infrastrukturi i industriji. Na investicijsku privlačnost te države ukazuju i najave smanjvanja kamatnih stopa se nisu smanjivale više od godine dana.

Komentari (1)
  • Nostraduru
    Nostraduru 22:38 17.11.2011.

    Jel može biti gori potez? Umjesto u svoju državu, ulagati u tuđu i živjetio od profita. Mislim da je to SF koji će završiti sa klasičnom tragedijom. Reforma.forumhr.com

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana Pogledaj sve