Pokrenut prvi fond koji će ulagati isključivo u Indiju

Fond Ilirika Indija s radom će početi u siječnju iduće godine, a novčani fond Ilirika EuroCash bit će pokrenut kad stigne dozvola Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga

Tržišta kapitala u Hrvatskoj i regiji nisu atraktivna, a to će postati tek kada vrijednosni papiri na razvijenim tržištima i onim brzorastućima postanu skupi. To tvrde čelnici Ilirike Investmentsa koji upravo zbog neatraktivnosti regije, ali i velikih nesigurnosti koje su zahvatili zapadna tržišta kapitala, svoje ulagače usmjerava na Istok, točnije, u Indiju. Hanfa im je još u svibnju dala odobrenje za osnivanje fonda koji će isključivo ulagati u toj državi. Ipak, s aktiviranjem fonda koji se zove Ilirika Indija odlučili su se pričekati jer situacija na svjetskim tržištima i Aziji tada nije bila zadovoljavajuća. No stanje je sada povoljna i fond će krenuti sa radom početkom siječnja.

Velika očekivanja
“Ovo je prvi takav fond u Hrvatskoj koji će ulagačima pružiti mogućnosti ulaganja isključivo u Indiji”, kazao je Ivan Ivin, predsjednik Uprave Ilirike Investmentsa. Za Indiju su se, kako kaže, odlučili jer je to država “strašnog potencijala”. Indija je, naime, i dosad pripadala najjačim brzorastućim tržištima na svijetu (BRIC), no još snažniji rast koji se ubuduće očekuje idealna je prilika za mnoge ulagače. Indija kreće s masivnijim ulaganjima u infrastrukturu, što pokazuju i podaci MMF-a o kreditnoj aktivnosti u toj državi. Dosad je Kina sa takvim projektima u posljednjih nekoliko godina pokretala svjetsku ekonomiju, no pomalo je izgubila je zamah i Indija bi mogla preuzeti svjetski primat. “Upravo je infrastruktura naš fokus i u nju ćemo u Indiji ulagati. Na ruku nam ide i to što je potrošnja per capita izuzetno mala”, pojašnjava Igor Erker, fond menadžer koji priznaje da su na dozvole u Indiji morali čekati godinu dana.

Uskoro i novčani fond
Iz Ilirike su također najavili osnivanje i novčanog fonda Ilirika EuroCash. “Čekamo dozvolu Hanfe. Takvi fondovi su danas najsigurniji i u njima je najbolje čuvati novac”, zaključuje Ivin. Erker se na kraju predstavljanja novih fondova kratko vratio na problematiku tržišta regije. “Dok Zapad i Azija ne postanu skuplje, regija neće biti u fokusu ulagača”, smatra Erker koji priznaje da “uopće nije obožavatelj regije”. Ona je, tvrdi, samo jako mali dio cijeloga svijeta. “Zato i nema razloga da u regiji budemo prisutni”, kaže.

Srbija kao iznimka
No kada bi morao birati gdje u regiji ulagati, Erker kaže da bi se usmjerio na Srbiju. “Ona je najatraktivnija, ima najviše potencijala. U Srbiji se primjećuje život. Cijena rada je stvarno niska, a oni su se spremni žrtvovati za napredak. Sloveniji je pak nužno potreban svježi kapital kako bi se rasteretile tamošnje banke koje u svojim portfeljima imaju znatne udjele u tamošnjim kompanijama”, zaključuje Erker koji upravlja sa četiri aktivna fonda Ilirike čija imovina je u listopadu iznosila ukupno 118,5 milijuna kuna.

MMF prognozira

Rast viši od 7,7 posto
U ovoj i idućoj godini MMF očekuje da će rast u Indiji biti između 7,5 i 7,75 posto. Također, u Indiji je kreditna aktivnost visoka i najviše usmjerena prema infrastrukturi i industriji. Na investicijsku privlačnost te države ukazuju i najave smanjvanja kamatnih stopa se nisu smanjivale više od godine dana.

Komentari (1)
  • Nostraduru
    Nostraduru 22:38 17.11.2011.

    Jel može biti gori potez? Umjesto u svoju državu, ulagati u tuđu i živjetio od profita. Mislim da je to SF koji će završiti sa klasičnom tragedijom. Reforma.forumhr.com

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!