Poduzetnicima nude 30 milijuna eura kredita

Autor: Jadranka Dozan , 19. travanj 2012. u 22:00

Mali poduzetnici mogu brzo dobiti do 25.000 eura uz kamatu od 6 do 7 posto i zadužnice i mjenice, ali bez hipoteke i dodatnih instrumenata osiguranja

Mali poduzetnici klijenti Privredne banke uskoro će moći lakše doći do kredita. U četvrtak je vodstvo PBZ-a s Europskim investicijskim fondom (EIF) potpisalo ugovor o jamstvu iz Okvirnog programa za konkurentnost i inovacije (CIP program) kojim će malim poduzetnicima ponuditi povoljniji uvjeti financiranja, dulji rokovi otplate te smanjiti zahtjevi za instrumentima osiguranja, što im je nerijetko velika prepreka na putu do kredita. PBZ će zahvaljujući toj suradnji ponuditi klijentima posebno strukturiran kreditni program “EU Sinergo krediti”, namijenjen kreditiranju obrtnika i poduzetnika koji zapošljavaju manje od 10 zaposlenih i ostvaruju godišnji prihod do 10 milijuna kuna. Slijedom potpisanog ugovora u iduće tri godine plasirat će 30 milijuna eura. Program predviđa financiranje potreba za obrtnim kapitalom te financiranje ulagačkih projekata. Krediti će se odobravati u kunama uz valutnu klauzulu u eurima, predviđeni iznos kredita je do 25.000 eura s rokom otplate od 18 do 36 mjeseci, i to u mjesečnim ili tromjesečnim ratama.

Podjela rizika
Ugovor o jamstvu predviđa podjelu rizika između banke i EIF-a, a očekivane kamate za kredite trebale bi se kretati između 6 i 7 posto. Posrijedi je brzi kredit uz malo procedure jer ne zahtijeva standardne mjere osiguranja. Kreditiranje se, naime, odvija uz zadužnice i mjenice, ali bez hipoteke i dodatnih instrumenata osiguranja. Izražavajući zadovoljstvo potpisivanjem prvog CIP ugovora u Hrvatskoj Olivier Edelman, menadžer strukturnih financija u EIF-u, rekao je kako taj ugovor ukazuje na značajnu ulogu PBZ-a u olakšavanju pristupa sredstvima financiranja za lokalne male poduzetnike. U ime EIF-a je istaknuo kako su “uvjereni da će tih 30 milijuna eura znatno pomoći malom poduzetništvu u Hrvatskoj u nadolazećim mjesecima”.

Jedini u Hrvatskoj
Božo Prka, predsjednik Uprave PBZ-a, istaknuo je pak kako kao velika banka imaju društvenu odgovornost, a ne samo ekonomski interes, dodajući da je razvoj malog poduzetništva važna pretpostavka i za razvoj demokracije. CIP programom će, kaže, smanjiti averziju prema riziku, potaknuti distribuciju kredita te smanjiti kolaterale i procedure banke. Zaključenjem ovog ugovora, PBZ je postao jedina banka u Hrvatskoj koja sudjeluje u Okvirnom programu za konkurentnost i inovacije. Potpisivanju ugovora nazočio je i Gordan Maras, ministar poduzetništva i obrta, te izrazio želju da se u okviru CIP-a realizira još sličnih projekata i da se u njih uključe i druge institucije.

Upravljaju milijardama
Inače, investicije EIF-a, čija je misija pružanje potpore europskom malom i srednjem poduzetništvu olakšavanjem pristupa financiranju, realiziraju se putem instrumenata poduzetničkog kapitala i jamstava, a financira ih EU. Ukupna sredstva EIFa uložena u poduzetnički kapital i privatne dioničke fondove (njih više od 300) potkraj 2011. iznosila su više od 5,4 mlrd. eura. Obveze po izdanim jamstvima u ukupno 160 transakcija premašile su 14,7 milijardi. Za CIP program, koji je definiran za razdoblje od 2007. do 2013. dodijeljeno je 1,1 milijardi eura.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Sad kad ste lijepo zapakirali KREDITE u marketinški vrijedno spomena nazive-molim Vas, da mi odgovorite
KOJI SE TO POSAO MOŽE OTVORITI I OTPLAĆIVATI SA 25 TIS Eura…i još i zaraditi?

New Report

Close