Podignuta preporuka za dionicu Ericsson Nikole Tesle

Autor: Poslovni.hr/Hina , 27. listopad 2015. u 13:42
Foto: Filip Brala / Pixsell

Analitičari Erste&Steiermarkische banke podignuli su preporuku za dionicu Ericssona Nikole Tesle na “akumulirati”.

Analitičari Erste&Steiermarkische banke podignuli su preporuku za dionicu Ericssona Nikole Tesle na "akumulirati",  no neznatno su smanjili njezinu ciljanu cijenu, sa 1.200 na 1.170 kuna, priopćeno je iz te banke.

"Iako je zbog otežanih uvjeta poslovanja na pojedinim tržištima određeni pristisak na cijenu dionice bio očekivan, cjenovna reakcija bila je pretjerana te je pad u zadnjim mjesecima  bio značajniji nego što to pokazuju fundamenti", navodi se u priopćenju analitičara Erste Bank.

 Dionica Ericssone Nikole Tesle sredinom listopada dotaknula je 945 kuna, najnižu razinu još od kraja lipnja 2012. godine, no posljednjih dana se ponešto oporavila, završivši jučerašnji trgovinski dan na 1017,99 kuna.

Polugodišnji rezultat te kompanije čak je premašio očekivanja analitičara, pa su stoga godišnje prognoze nešto podignute u odnosu na prethodnu analizu, navodi se u izvješću. U Erste banci očekuju ovogodišnji rast prihoda te kompanije za nešto manje od pet posto, uz  neto dobit na razini prošle godine.  

Kompanija je, stoji u priopćenju analitičara Erste Bank,  nastavila s mjerama štednje, naročito na razini općih i administrativnih troškova. Ti su troškovi na polugodištu smanjeni oko 22 posto što bi na godišnjoj razini moglo donijeti uštede od preko 15 milijuna  kuna.

"Prihodi kompanije na domaćem tržištu ove će godine vjerojatno zabilježiti određeni pad, međutim s nešto više baze, dok od izvoznih tržišta najbolju izvedbu ima Ericssonovo interno tržište koje zauzima dominantnu poziciju u strukturi prihoda te bi kraj godine mogao dočekati s rastom od preko 20 posto", navodi se u priopćenju Erste Bank uz dodatak kako je tome najviše pogodovao ugovor o upravljanim uslugama s Hrvatskim Telekomom, koji je utjecao na nešto niže marže kompanije istovremeno smanjujući poslovne i operativne rizike kompanije. 

Analitičari Erstea predviđaju kako će se slabije izvedbe na tržištu Zajednice Neovisnih Država nastaviti i u drugoj polovini godine,  no ističu i da je to u velikoj mjeri već ugrađeno u cijenu dionice.

Cijena dionice Ericssona Nikole Tesle u utorak oko podne na Zagrebačkoj burzi iznosila je 1.017 kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close