Počinje li nakon 35 godina pucati obveznički balon?

Od pobjede Trumpa 8. studenog izbrisano je dva bilijuna dolara u vrijednosti obveznica/REUTERS Od pobjede Trumpa 8. studenog izbrisano je dva bilijuna dolara u vrijednosti obveznica/REUTERS

Na globalnom tržištu primjetan rekordan priljev u dionice nauštrb obveznica.

Izgledni porast kamatnih stopa američke središnje banke (Fed) i najave državne potrošnje u SAD-u već se odražava na globalno tržište obveznica, a što se tiče hrvatskih, analitičari smatraju kako na kretanje prinosa mnogo ovisi i o potezima Vlade.

Nakon pobjede Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima sve više globalnih investitora ističe kako je došao kraj 35-godišnjem trendu rasta cijena obveznica. Od američkih izbora 8. studenog globalna vrijednost obveznica potonula je za dva bilijuna dolara. K tome, sve je primjetnije kako investitore odlaze iz obveznica i izlažu se dionicama.

 

18 mlrd.

dolara obveznica prodano je u SAD-u, najviše u tri i pol godine

Prema podacima Bank of America Merrill Lynch, u tjednu do 16. studenog na američkom tržištu dogodio se najveći tjedni disparitet u priljevu u dionice, odnosno odljevu novca iz obveznica. Naime, kupljeno je dionica u vrijednosti 28 milijardi dolara - najviše u dvije godine - dok je prodano obveznica za 18 milijardi dolara, najviše u tri i pol godine. Analitičari JPMorgana upozoravaju na rekodni priljev u dioničke burzovno utržive fondove.  Glavni ekonomist SG-Splitske banke Zdeslav Šantić pojašnjava kako cijene hrvatskih obveznica zasigurno ovise o globalnim kretanjima, no prostor za smanjenje premije rizika u kratkom roku je značajan.

"Novi proračun koji bi morao ukazati fiskalnu konsolidaciju trajnog karaktera, moguće poboljšanje kreditnog izgleda/rejtinga, izlaska iz Procedure prekomjernog deficita te ubrzavanje privatizacije i strukturnih reformi mogli bi značajno utjecati na cijenu hrvatskog duga na međunarodnim tržištima", ocjenjuje Šantić.

Komentari (2)
  • verdi
    verdi 0:51 29.11.2016.

    naši stručnjaci su se u zadnje vrijeme mudro zaduživali u dolarima. i ćorava kokoš nekad pogodi ali ovi nikad.

  • gibdi0n
    gibdi0n 23:17 28.11.2016.

    Po tome ispada da ce dollar znatno ojacati nasprav kune pa ne vidim bash kako to nama koristi. Ako vlada nije kupila znatnu kolicinu americkih dollara prije 2 mjeseca onda ce im trebati puno vise sada nego sto su mislili. A ako pukne obveznicki balon kako to moze biti dobro? Racuna se da je obveznicko trziste samo u americi nekoliko puta vece od cijelokupnog dionickog trzista. Ja bi prije rekao da se tu prica a majci svih balona a ne o 18 milijardi dollara.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana Pogledaj sve