Plaće javnog sektora potencijalni spor Srbije i MMF-a

Autor: Vladimir Harak , 24. kolovoz 2010. u 22:00

Dio srbijanske vlade želi ranije odmrzavanje plaća javnog sektora i mirovina kako bi se potaknula domaća potražnja i time pomoglo tamošnjoj ekonomiji

Pregovori srbijanske vlade i predstavnika Međunarodnoga monetarnog fonda (MMF), koji su dio pete revizije kreditnog aranžmana vrijednog 2,9 milijardi eura, mogli bi zapeti na pitanju plaća i mirovina.

Dio srbijanske vlade već se dva mjeseca zalaže za ranije odmrzavanje plaća u javnom sektoru i mirovina, što je jedino sporno pitanje u odnosima MMF-a i Srbije. Proračun i inflacija su pod kontrolom, tečaj dinara se nakon višemjesečne avanture donekle stabilizirao, a vanjskotrgovinska bilanca je bolja nego lani. To je potvrdio i prvi čovjek misije MMF-a Albert Jaeger, koji je rekao da su se srbijanske vlasti ponašale odgovorno i da su poštovale proračunska ograničenja. Stručnjaci iz Washingtona pak ne prihvaćaju stav ministra ekonomije Mlađana Dinkića da bi prijevremenim odmrzavanjem plaća i mirovina (planirano tek u 2011. godini) gospodarstvo dobilo određeno ubrzanje. Riječ je o oko 20 milijardi dinara (dvjestotinjak milijuna eura), koliko bi država mogla manje potrošiti do kraja godine. Ideja je da se ta ušteda prebaci u plaće i mirovine i da se tako podigne domaća potražnja. MMF smatra da nema osnova za dodatne izdatke i da država treba štedjeti. Predsjednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin ukazao je da tog novca jednostavno nema. On je neka vrsta knjigovodstvene obmane. To je proračunski deficit, koji bi se, na ovaj ili onaj način, morao pokriti. Ako država do kraja godine uštedi oko 200 milijuna eura, ona neće imati taj novac u rukama, već bi se za taj iznos mogla samo umanjiti njezina potreba za uzimanjem kredita. Dinkić pak drži da bi, ako se Srbija već odlučila zaduživati, trebalo uzajmiti cijeli iznos, a 200 milijuna eura usmjeriti u plaće, mirovine i subvencije. Predstavnici MMF-a nisu oduševljeni takvom logikom jer je suprotna njihovu konceptu štednje i vođenja odgovorne politike. Zato je gotovo izvjesno da neće otići iz Beograda bez čvrstog jamstva da će Srbija potvrditi nov zakon o fiskalnoj odgovornosti koji je u pripremi.

Izdvojeno

Smanjeni deficit
Podaci ministarstva financija Srbije za srpanj pokazuju da su sedmomjesečni prihodi proračuna (388,3 milijarde dinara) bili za dva postotka manji od predviđenih, ali su zato rashodi (444,9 milijardi) bili manji za više od tri posto. To je rezultiralo i 5,2 posto manjim deficitom koji je umjesto 59,7, iznosio 56,6 milijardi dinara.

Zakon već pripremljen
Srbijanski premijer Mirko Cvetković najavio je da je Srbija već pripremila zakon o fiskalnoj odgovornosti. Prijedlog zakona uskoro bi se trebao naći pred parlamentom.

Komentirajte prvi

New Report

Close