Pitanje za računovođu: Što je bitno prilikom odobravanja pozajmice zaposlenicima

Autor: Poslovni.hr , 02. kolovoz 2010. u 22:00

Na što je potrebno obratiti pozornost prilikom odobravanja pozajmice zaposlenicima? Može li se zaposlenicima dati beskamatna pozajmica? Ako je ugovorena kamata na pozajmicu trebamo li obračunati i PDV i kada u ovom slučaju treba obračunati kamatu i PDV?

Kako pojedino trgovačko društvo može drugom trgovačkom društvu odobriti zajam isto tako poduzeće može i zaposlenicima isplatiti određeni iznos zajma. Od početka 2010. poduzetnici u međusobnim zajmovnim odnosima više nisu obvezni obračunavati PDV na kamate. Do kraja 2009. godine je oslobođenje od oporezivanja kamata vrijedilo samo za financijske institucije (banke, osiguravajuća društva i sl.) koje na kamate nisu bile obvezne obračunavati PDV. Međutim, od početka 2010. isto oslobođenje vrijedi i za sve ostale koji odobravaju zajmove i do vraćanja istih zaračunavaju kamatu pri čemu ne trebaju po izdanim računima obračunavati PDV na kamatu. Isto tako od početka ove godine više nije na snazi propis prema kojemu je i na beskamatni zajam trebalo obračunavati PDV na osnovicu od četiri posto godišnjeg iznosa kamate. Ugovor o zajmu sa zaposlenikom je naravno poželjno odraditi u pismenom obliku te radi sigurnosti naplate naznačiti otplatu u mjesečnim intervalima kroz obustavu od plaće. Isto se odrađuje na način da se ugovori da radnik potpisom ugovora daje suglasnost da se u svrhu naplate tražbine iz ugovora plijeni njegova plaća. S ciljem izbjegavanja skrivene isplate dohotka zaposlenicima, propisana je kamatna stopa od minimalno četiri posto. Ukoliko se ugovori niža stopa, iznos manje ugovorene kamate tretira se kao isplata plaće, što znači da treba obračunati doprinose te porez i prirez. Treba napomenuti da se odredba o oslobođenju od obračunavanja PDV na kamate odnosi isključivo na poduzeća kojima je davanje zajmova povremena financijska transakcija u smislu da ne prelazi dva posto ukupnih godišnjih isporuka. Znači, oni poduzetnici koji se zajmovnim aktivnostima bave u većem opsegu te u odnosu na sve druge prihode iz redovnih poslovnih aktivnosti prihod od kamate iznosi više od dva posto trebaju na mjesečnoj bazi obračunavati PDV na kamate na dane zajmove.

(U suradnji s Data.Link odgovara Katica Krišto)

Pitanja vezana za računovodstvenu tematiku šaljite na e-mail: info@data-link.hr ili redakcija@poslovni.hr s napomenom za rubriku računovodstvo

Komentirajte prvi

New Report

Close