Pitanje za računovođu: Stipendiranje kao porezna olakšica

Autor: Poslovni.hr , 14. ožujak 2010. u 22:00

Tvrtka je odlučila stipendirati jednu djevojku, ali na način da joj plati upis na fakultet. Upis na I godinu za redovite studente stajao je nešto više od 5000 kuna. No, djevojka se nije uspjela upisati na redovan studij već na izvanredni. A to je čak jeftinije, 3300 kuna. Platili smo joj godinu, no sad me muči porezni aspekt. Mogu nekom odlukom progurati to u troškove?

Neoporezivi iznosi stipendija, nagrada i naknada propisani su čl. 45 Pravilnika o porezu na dohodak i porezno su priznati rashodi razdoblja. Tvrtka može na ime stipendije isplatiti neoporezivo 1600 kn mjesečno učenicima i studentima za redovno školovanje na srednjim, višim i visokim školama, te fakultetima. Izuzetak su studenti kojima je omogućena isplata do visine 4000 kn mjesečno za izvrsna postignuća u znanju i u ocjenama na sveučilištima. Uvjet za isplatu takve stipendije je izbor studenta na javnim natječajima kojima mogu pristupiti svi studenti. Tvrtka je u obvezi s korisnikom stipendije sklopiti ugovor o korištenju stipendije i osigurati potvrdu o redovitom školovanju od nadležne školske ustanove. Ukoliko tvrtka želi mjesečno na ime stipendije isplaćivati veću svotu od porezno priznate, iznos stipendije koji prelazi neoporezivi dio ima tretman drugog dohotka na koja treba obračunati sva davanja sukladno zakonskim propisima. Ukoliko tvrtka želi svoje zaposlenike školovati ili poslati na stručno usavršavanje, troškovi koji nastanu tim povodom su u cijelosti porezno priznati rashod. Zakonodavac je omogućio poreznom obvezniku da troškove školovanja može iskoristiti kao poreznu olakšicu prilikom obračuna poreza na dobit. Iz postavljenog pitanja možemo zaključiti da se ne radi o studentu koji je upisao redovni studij te isplata ne može imati tretman neoporezive isplate. Isto tako možemo zaključiti da se ne radi o zaposleniku tvrtke te isplata ne može imati tretman neoporezivih troškova školovanja zaposlenika. Zaključak je da ova isplata ima tretman drugog dohotka na koji treba platiti porez, prirez i doprinose propisane zakonom.

Pitanja vezana za računovodstvenu tematiku šaljite na e-mail: info@data-link.hr ili redakcija@poslovni.hr s napomenom za rubriku računovodstvo

Komentirajte prvi

New Report

Close