Pitanje za računovođu: Plaćanje poreza na raskinuti kupoprodajni ugovor

Autor: Poslovni.hr , 25. travanj 2010. u 22:00

Sklopljen je ugovor o kupoprodaji nekretnina u Hrvatskoj koji je i ovjeren kod javnog bilježnika te je time poprimio zakonski valjan oblik. U međuvremenu je kupac nekretnine odustao od kupovine te je kupoprodajni ugovor raskinut što je također učinjeno prema zakonski valjanoj proceduri. Na koji način je moguće obustaviti postupak naplate poreza na promet nekretninama s obzirom da do realizacije transakcije uopće nije ni došlo?

Prema Zakonu o porezu na promet nekretnina danom nastanka porezne obveze u ovom slučaju smatra se dan zaključenja ugovora. Porez na promet nekretnina plaća se kada se prenosi vlasništvo na nekretnini, pa se u slučaju stjecanja nekretnine kupoprodajom, porez na promet nekretnina plaća prema sklopljenom ugovoru.
Sklapanje ugovora je potrebno prijaviti nadležnoj ispostavi Porezne uprave u roku od 30 dana te porezni obveznik mora platiti utvrđeni iznos poreza u roku od 15 dana od dana dostave rješenja o utvrđivanju poreza na promet nekretnina. Ukoliko je do raskida ugovora o prijenosa vlasništva na nekretnini došlo sporazumom stranaka, a nije obavljen prijenos u zemljišnim knjigama, moguće je podnijeti prijedlog za obnovu postupka i poništenje rješenja o utvrđivanju poreza na promet nekretnina. Prijedlog za obnovu postupka može se podnijeti u roku o jedne godine od dana konačnosti rješenja o utvrđivanju poreza. Međutim, ako nakon raskida ugovora dođe do ponovnog sklapanja i prijavljivanja istog ugovora između istih poreznih obveznika ili članova uže obitelji za kupnju iste nekretnine smatrat će se da nije bilo razloga za provođenje obnove postupka i poništavanja rješenja te će se provesti postupak naplate poreza na promet nekretnina.

Odgovara: Katica Krišto, dipl. oec. i ovlašteni računovođa

Pitanja vezana za računovodstvenu tematiku šaljite na e-mail: info@data-link.hr ili redakcija@poslovni.hr s napomenom za rubriku računovodstvo

Komentirajte prvi

New Report

Close