Pitanje za računovođu: Kako donirati robu umjesto novčanog iznosa

Autor: Poslovni.hr , 15. ožujak 2011. u 22:00

Primili smo upit jedne humanitarne udruge za donacijom. Bavimo se prodajom odjeće i zanima nas možemo li donirati robu iz vlastitog asortimana ili poduzeće može donirati samo novčani iznos?

Zakonom o porezu na dobit utvrđeno je da se donacije smatraju porezno priznatim troškom ako su učinjene u humanitarne i druge općekorisne svrhe udrugama i drugim osobama koje te djelatnosti obavljaju u skladu s posebnim propisima. Uvjet je također da takve donacije ne prelaze iznos veći od 2% prihoda ostvarenog u prethodnoj godini što također znači da donacije poduzeća u prvoj godini poslovanja nisu porezno priznati trošak. Donnirati je moguće sve oblike imovine – stvari, prava, usluge i novac. Ako se doniraju dobra i usluge tada je davatelj donacije, ako je obveznik PDV-a, obvezan na vrijednost donacije platiti PDV. Suprotno tome, pri donaciji u novcu ne nastaje obveza PDV-a. Za donaciju nije potreban ugovor, međutim potrebno je donijeti odluku o donaciji. Pri donaciji robe primatelj bi trebao potpisati primitak i na taj način potvrditi da je roba preuzeta. U ovom slučaju na vrijednost odjeće koju odlučite donirati potrebno je obračunati i platiti PDV, uz napomenu da u vrijednost donacije ulazi vrijednost robe s pripadajućim PDV-om pa taj ukupan iznos ne bi smio premašiti iznos od 2% prihoda koje ste ostvarili u prethodnoj poslovnoj godini. Ako se odlučite za donaciju u novcu vjerodostojna isprava za provođenje troška donacije u poslovnim knjigama je izvod žiro računa te također odluka o donaciji.

Pitanja vezana za računovodstvenu tematiku šaljite na e-mail: info@data-link.hr ili redakcija@poslovni.hr s napomenom za rubriku računovodstvo

Komentirajte prvi

New Report

Close