Pitanje za računovođu: Izvještaji se predaju i dok tvrtka miruje

Autor: Poslovni.hr , 07. lipanj 2010. u 22:00

Osnovao sam d.o.o. Nemam zaposlenih i poslujem nekoliko mjeseci, međutim zbog krize razmišljam o tome da tvrtku stavim u mirovanje na neko vrijeme. Koji me troškovi očekuju za vrijeme mirovanja?

S prvim poduzetničkim aktivnostima potrebno je podnijeti prijavu u nadležnu ispostavu Porezne uprave radi upisa u registar obveznika PDV-a. Ovu prijavu je potrebno podnijeti prije prve isporuke dobara i usluga koje podliježu oporezivanju. Poduzetnici koji smatraju da u tekućoj i u nekoliko narednih godina neće imati isporuke koje bi bile oporezive preko 85.000 kuna godišnje mogu do kraja tekuće godine tražiti oslobođenje plaćanja PDV-a, te u tom slučaju ne trebaju iskazivati porez na izdanim računima, ali također nemaju pravo na odbitak pretporeza. PDV obrazac je potrebno predavati mjesečno. I u slučaju poduzetničke neaktivnosti u Poreznu upravu je u propisanim rokovima potrebno predavati prazan potpisan i ovjeren PDV obrazac. Od ostalih zakonskih obveza obveznik ste plaćanja poreza na tvrtku čija visina se utvrđuje na nivou općine ili grada te npr. za Grad Zagreb ovisno o djelatnosti za koju je poduzeće registrirano iznosi od 180 do 520 kuna te također članarine Hrvatskoj Gospodarskoj Komori u mjesečnom iznosu od 55 kuna. Trošak koji također možete očekivati je trošak bankovne naknade po otvorenom žiro računu. Bitno je napomenuti da ukoliko direktor osnovanog društva nije zaposlen u drugom poduzeću ili nije obvezno osiguran po drugoj osnovi postaje obveznikom doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje. Poduzeće koje ne posluje je također obveznik predaje tromjesečnih statističkih izvještaja i godišnjeg financijskog izvještaja u FINU te isto tako i Prijave poreza na dobit koju je potrebno predati u nadležnu Poreznu upravu na godišnjoj razini.

Odgovara: Katica Krišto, dipl. oec. i ovlašteni računovođa

Pitanja vezana za računovodstvenu tematiku šaljite na e-mail: info@data-link.hr ili redakcija@poslovni.hr s napomenom za rubriku Računovodstvo

Komentirajte prvi

New Report

Close