Pitanje za računovođu: Ima li student koji radi preko studentskog servisa pravo na trošak dnevnice za službeni put?

Autor: Poslovni.hr , 25. siječanj 2011. u 22:00

Studentima nije moguće neoporezivo isplatiti dnevnicu za službeni put

Porezni propisi poslodavcima određuju uvjete pod kojima se dnevnice i drugi troškovi nastali na službenom putu mogu zaposlenicima isplatiti neoporezivo.

Neoporezivi iznos dnevnice u zemlji za službeno putovanje udaljenosti najmanje 30 kilometara koje traje dulje od 12 sati iznosi do 170 kuna dnevno, dok za službena putovanja u zemlji koja traju više od osam sati, a manje od 12 sati neoporezivi iznos dnevnice iznosi do 85 kuna. Isto tako su propisani i neoporezivi iznosi dnevnica za pojedine države za službena putovanja u inozemstvo. Poslodavac može primitke s osnove poslovnih putovanja zaposlenicima isplatiti u gotovu novcu i na tekući račun zaposlenika.Poslodavci mogu iz poslovno uvjetovanih razloga na službeni put poslati i osobu s kojom nemaju sklopljen ugovor o radu sa svrhom obavljanja određenog posla. Međutim, potrebno je imati u vidu da se dnevnice za službeni put mogu neoporezivo isplatiti samo osobama s kojima poslodavac ima zasnovan radni odnos. Osobama koje nemaju takav status se navedeni trošak smatra oporezivim primitkom te se tretira kao drugi dohodak. Navedeno znači da ovaj primitak podliježe plaćanju propisanih poreza i doprinosa. Primitke koji se oporezuju kao drugi dohodak potrebno je isplatiti isključivo na žiro račun osobe koja je ostvarila primitak. Stoga se i naknade troškova nastalih na službenom putu koje se oporezuju kao drugi dohodak obavezno isplaćuju na žiro račun. Iz prethodno navedenog proizlazi da studentu koji ostvaruje naknadu za rad posredstvom studentske udruge nije moguće neoporezivo isplatiti dnevnicu za službeni put.

Odgovara: Katica Krišto, dipl. oec i ovlašteni računovođa

Pitanja vezana za računovodstvenu tematiku šaljite na e-mail: info@data-link.hr ili redakcija@poslovni.hr s napomenom za rubriku računovodstvo

Komentirajte prvi

New Report

Close