Pitanje za računovođu

Koji d.o.o. ne mora imati radnike

Osnovao sam d.o.o. u kojem sam i direktor te nemam zaposlenih osoba, a zbog troškova bi mi odgovaralo da se i sam zaposlim u tvrtki tek nakon nekoliko mjeseci. Može li d.o.o. poslovati bez zaposlenih osoba?

Društvo s ograničenom odgovornošću može obavljati djelatnost bez zaposlenika ako nije riječ o banci, leasing društvu, društvu za osiguranje ili mirovinskom društvu. Članovi uprave mogu biti u radnom odnosu u društvu u kojem su ujedno i članovi uprave, mogu biti u radnom odnosu u jednom društvu, a biti članovi uprave drugog društva te mogu obavljati članstvo u upravi bez zasnovanog radnog odnosa a i bez radnog odnosa u nekom drugom društvu. Međutim, članovi upravi koji nisu zaposleni u istom društvu te također nisu zaposleni odnosno nisu obvezno osigurani po nekoj drugoj osnovi obvezni su se osigurati. Članovi uprave društva trebaju se obvezno osigurati kao samostalni osiguranici. Mjesečna osnovica za članove uprave koji nisu obvezno osigurani po drugoj osnovi je prosječna plaća za 2011. godinu. Imenovanje članova uprave mora se upisati u sudski registar, a obveza prijave na obvezna osiguranja nastupa u roku od 15 dana od datuma upisa u sudski registar. Doprinosi koji se plaćaju na propisanu mjesečnu osnovicu obuhvaćaju doprinos za mirovinsko osiguranje po stopi od 20%, doprinos za zdravstveno osiguranje po stopi od 15%, te doprinos za zdravstveno osiguranje zaštite zdravlja na radu po stopi od 0,5%. Ukupan iznos doprinosa članovi uprave trebaju podmirivati samostalno a ne na teret društva.

Odgovara: Katica Krišto Baranašić, dipl. oec i ovlašteni računovođa

Pitanja vezana za računovodstvenu tematiku šaljite na e-mail: info@data-link.hr ili redakcija@poslovni.hr s napomenom za rubriku računovodstvo

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!