‘Pirati’ za porez rudarima bitcoina

Autor: Tomislav Pili , 12. veljača 2018. u 22:00
Rudarenje kriptovaluta ove će godine udvostručiti potrošnju energije na 100 megawatta/FOTOLIA

Članovi Piratske stranke drže da se previše energije troši na nešto što koristi samo u financijskim špekulacijama.

Zbog obilja jeftine struje Island bilježi skok tvrtki koje "rudare" bitcoin, a procjene govore da će ove godine te tvrtke trošiti više struje nego kućanstva.

No, iznenadni rast te industrije naveo je parlamentarne zastupnike tamošnje Piratske stranke na zahtjev da se njihovi prihodi oporezuju. Kako navodi agencija Associated Press, obalni grad Keflavik – donedavno ribarsko središte – posljednjih se mjeseci pretvorio u međunarodno središte za rudarenje bitcoina i ostalih kriptovaluta. Johann Snorri Sigurbergsson, direktor poslovnog razvoja energetske tvrtke Hitaveita Sudurnesja, očekuje kako će tvrtke za rudaranje kriptovaluta ove godine udvostručiti potrošnju električne energije na otoku na približno 100 megawatta.

To je više nego što troši 340.000 stanovnika Islanda, pokazuju službeni podaci. Veće potrebe za energijom proizlaze iz sve složenijeg rudarenja bitcoina. Procjene govore da ih još može nastati 4,2 milijuna od ukupno 21 milijuna komada, a za njihovo rudarenje potrebna su sve moćnija računala kojima treba i više energije. "Prije četiri mjeseca nije se mogao predvidjeti ovaj trend – a zatim je cijena bitcoina uzletjela i počeli smo dobivati mnoštvo upita", kaže Sigurbergsson.

Dodaje kako je upravo u pregovorima s tvrtkom koja bi zakupila 18 megawatta. Međutim, Piratska stranka ne gleda blagonaklono na ovaj trend. "Pod normalnim okolnostima tvrtke koje stvaraju vrijednost na Islandu plaćaju određeni iznos poreza. Te kompanije (koje rudare bitcoin, op. a.) ne plaćaju porez i trebali bi se zapitati bi li trebale", smatra zastupnica Smari McCarthy za koju je upitan doprinos rudarenja islandskom društvu.

"Trošimo možda i stotine megawatta energije za proizvodnju nečega što se realno ne koristi izvan financijskih špekulacija. To ne može biti dobro", tvrdi McCarthy.

Financijske su špekulacije "crvena krpa" za Islanđane s obzirom na financijski slom zemlje 2008. godine. Politička kriza nastala zbog sloma dovela je do uspona Piratske stranke koja drži 10 posto mjesta u parlamentu. No, Helmut Rauth, direktor njemačke tvrtke Genesis Mining koja se na Island preselila 2014. ističe kako rad računala uvijek zahtijeva energiju. "Koliko je enegije potrebno za obradu kartičnih transakcija i pretraživanje interneta?. Kriptovalute imaju jednak globalni utjecaj", smatra Rauth.  

Komentirajte prvi

New Report

Close