Pet vodećih banaka priznalo krivnju

Autor: Poslovni dnevnik , 20. svibanj 2015. u 22:00
Sergio Ermott, izvršni direktor UBS-a/REUTERS

Zbog manipulacije dvije američke i tri europske banke kažnjene s 5,7 mlrd. dolara.

Pet vodećih svjetskih banaka priznalo je u srijedu da su namještale međubankarsku stopu Libor i manipulirale valutnim tržištima što im je donijelo 5,7 milijardi dolara kazne.

Američko ministarstvo pravosuđa objavilo je da su se američke banke JPMorgan Chase i Citigroup te britanske Barclay's i Royal Bank of Scotland nagodile priznavši krivnju po optužnici koja je podignuta u SAD-u. JPMorgan je kažnjen s 550 milijuna dolara, Citigroup 925 milijuna dolara, dok su britanske banke kažnjene s 650 i 395 milijuna dolara.

Peta banka, švicarski UBS, još je ranije u srijedu objavila da je postigla nagodbu u istrazi koju su američke vlasti pokrenule zbog navodne zlouporabe na valutnim tržištima, pristavši platiti ukupno 545 milijuna dolara kazne. Napominju da nagodba uključuje priznavanje krivice temeljem optužnice da je manipulirao referentnom stopom Liborom. "Postupanje šačice zaposlenika je neprihvatljivo i pokrenuli smo disciplinske postupke", kazao je izvršni direktor Sergo Ermott u priopćenju. 

Komentirajte prvi

New Report

Close