Pet velikih banaka plaća 3,3 milijardi dolara u aferi Forex

Autor: Poslovni dnevnik , 12. studeni 2014. u 22:01
HSBC, JP Morgan, Citibank, RBS i UBS kažnjeni zbog dopuštanja manipulacija/Reuters

Istraga regulatora nastavlja se u banci Barclay’s koja se jedina nije htjela nagoditi.

Američki, britanski i švicarski regulatori kaznili su u srijedu s ukupno 3,4 milijarde dolara pet banaka, među kojima su UBS, HSBC i Citigroup, zbog propusta u sprečavanju manipulacija trgovaca tih banaka na međunarodnim deviznim tržištima.

Royal Bank of Scotland (RBS) i JP Morgan također su kažnjeni nakon godinu dana duge istrage tog uglavnom nereguliranog tržišta, čija se dnevna vrijednost transakcija procjenjuje na čak pet bilijuna dolara, a koja je rezultirala i suspenzijom ili kaznama trgovcima.Najveću kaznu od čak 800 milijuna dolara dobio je švicarski bankovni div UBS, premda je prvi iznio dokaze o mogućem nedopuštenom poslovanju. UBS mora platiti 661 milijun dolara britanskom regulatoru za financijske usluge (FCA) i američkom regulatoru za trgovanje na terminskim tržištima roba (CFTC), a tu je banku kaznio i švicarski regulator FINMA sa 134 milijuna švicarskih franaka.
 

FCA je pet banaka kaznio s ukupno 1,1 milijardu funta, pri čemu u obrazloženju svoje odluke navodi da su propusti potkopali povjerenje u britanski financijski sustav i doveli u opasnost njegov integritet. Inače, ovo je do sada najviša kazna koju je izrekao FCA. Američki regulator te je banke kaznio s iznosom od 1,4 milijardi dolara.Američki i britanski regulatori usko su surađivali u ovom slučaju manipulacija na valutnim tržištima koje su se odvijale u razdoblju od 1. siječnja 2008. do 15. listopada 2013. godine.

"Današnje kazne pokazuju ozbiljnost propusta koje smo ustanovili i tvrtke moraju preuzeti odgovornost da ih otklone. Moraju se pobrinuti da njihovi trgovci ne izigravaju sustav kako bi povećali profite ili ostavili prostora za sumnju u etičnost njihova poštivanja propisa", kazao je izvršni direktor FCA Martin Wheatley. Očekivalo se da će u nagodbi sudjelovati i Barclays, no iz britanskog regulatora FCA poručili su da se istraga u toj banci nastavlja i da se Barclay's nije nagodio.U srijedu je došla i vijest da je Martin Mallett, voditelj trgovanja devizama u Banci Engleske otpušten u utorak zbog "ozbiljnih propusta". Središnja banka je dodala da je Mallett bio upoznat sa činjenicom da trgovci devizama dijele informacije, što samo po sebi nije nedopušteno, ali povećava opasnost od manipulacije.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Jednostavno vratiti novac iz svih banaka u koje su torbari “buksali” u stranim bankama pokraden novac 1990-ih za vrijeme privatizacije i pretvorbe i vjerujem da bi se riješilo siromaštvo jer imamo prelijepu i bogatu ali opljaćkanu zemlju.

New Report

Close