Pearson i General Electric spremni ponuditi više od Murdocha

Autor: Teuta Franjković , 20. lipanj 2007. u 06:30

Izvršnu direktoricu Pearsona M. Scardino dioničari pritišću da odustane od novina i posveti se knjigama

Ponuda General Electric Co i Pearson Plc. za Dow Jones & Co. mogla bi, ako čelnici kompanija budu ustrajni u svojoj ideji preuzimanja, premašiti pet milijardi dolara koje je prvotno ponudio milijarder Rupert Murdoch. Murdochova ponuda od 60 dolara po dionici Dowa vrjednuje tu kompaniju 65 posto više od procijenjene cijene, odnosno one po kojoj se zadnje trgovalo prije ponude. GE i Pearson u vidu pak imaju jedinstvenu kompaniju u kojoj bi čak i obitelj Bancroft zadržala manji udio. GE i Pearson nalaze se usred rasprave da Dow Jones spoje s CNBC-om, podružnicom General Electrica i Pearsonovim Financial Timesom, u kompaniju čije dionice ne bi kotirale na burzi.

Udjel i Bancroftima
To bi se moglo svidjeti Bancroftovima koji od samog početka zdvajaju bi li prodali Murdochu svoj udio jer ne vjeruju da bi on to mogao iskoristiti za povećanje svojih poslovnih i političkih interesa. Prema posljednjem planu, američki GE i britanski Pearson trebali bi svaki držati po 40 do 45 posto udjela, a 10 do 20 posto ostalo bi u rukama obitelji Bancroft. Bancroftovi već neko vrijeme polemiziraju o stvaranju metode po kojoj bi odbor javnim putem mogao rješavati eventualne nesuglasice s, primjerice, News Corpom te zapošljavati i otpuštati ljude kako su to i do sada radili. U prilog tome ide i posljednja velika rošada među urednicima u Wall Street Journalu kojom su, kako su izjavili, vodstvo WSJ pokušali osuvremeniti te fokus staviti na online izdanja. Međutim, neki stručnjaci, među kojima je i Richard Dorfman, direktor njujorške investicijske tvrtke Richard Alan Inc. smatraju da je Murdochova ponuda ipak previše složena te da ju je unatoč velikim imenima koji čine treću stranu teško nadmašiti. Reflektirajući ulagački skepticizam naspram mogućim novim ponudama, cijena dionica Dow Jonesa ostala je ispod Murdochove cijene porastavši samo dva centa na 59,03 dolara prekjučer na NYSE Composite. Od 30. travnja kada je i započela čitava saga, cijena dionica porasla je više od 62 posto. Dionice Pearsona pale su 11 penija na 862 na Londonskoj burzi, a dionice General Electrica pale su pet centi na 38,07 dolara. Dorfman pak smatra da će biti teško osmisliti joint venture koji bi zadovoljio i GE, i Dow Jones i Pearson. “Prodaja se počela odvijati na način da se financijska metrika, a ne uređivačka sloboda počela stavljati u prvi plan”, izjavio je Dorfman. Bancroftovi su 31. svibnja izjavili kako će razmotriti ponudu Ruperta Murdocha te prema njoj konkretizirati zahtjeve koje žele održati.

Upravo se izvršna direktorica Marjorie Scardino suočava s poteškoćama u bilančnoj listi kompanije i pritiscima dioničara da odustanu od novinskog izdavaštva i posvete se profitabilnijoj grani svojeg poslovanja – književnom izdavaštvu. Hoće li Scardino popustiti pritiscima ili će nastaviti igru u koju samo ona izgleda vjeruje, ostaje na njoj da presudi.

Burkle u igri?
Nedavno je Murdoch objavio planove o prodaji devet Foxovih TV postaja koje News Corp drži na području SAD-a. Za ovu odluku nisu dani nikakvi konkretni razlozi, no špekulira se kako se ovim putem želi prikupiti kapital za povećanje cijene ponude za Dow. Dotične televizijske postaje nalaze se na najmanjim tržištima na kojima posluje News Corp poput Utaha, Sjeverne Karoline i Ohija, a ta je kompanija izjavila kako prodajom neće izgubiti tržišni udio. Magazin Fortune objavio je kako bi za tu financijsko-medijsku kompaniju mogao biti zainteresiran i milijarder Ron Burkle koji bi već ovaj tjedan mogao predati svoju ponude i pronaći daljnje zainteresirane ulagače, a sve radi oduzimanja vodstva Rupertu Murdochu.

Slijedi okrupnjavanje medijskih korporacija

Sam CNBC nalazi se u vlasništvu NBC Universala, a prema ugovoru mu je do 2012. godine dopušteno da svoj sadržaj dijeli s Wall Street Journalom. Murdochov News Corp pak planira započeti novi poslovni TV program kako bi se natjecao s CNBC-om, ali i Bloomberg LP, vlasnikom Bloomberg Newsa. I Bloomberg se natječe s Dow Jonesom, ali i Pearsonom u izdavanju financijskih vijesti i informacija. Upravo zato, ako News Corp. osvoji većinu u Dowu, Pearon i GE imat će teži posao, a upućeni špekuliraju da će potom pokušati ući u svojevrsno partnerstvo s Bloombergom.




Komentirajte prvi

New Report

Close