PBZ na preslagivanju Vise zarađuje 14,3 milijuna eura

Autor: Ana Blašković , 19. lipanj 2016. u 22:01
Božo Prka, čelnik PBZ-a/Damir Špehar/PIXSELL

Nakon deset godina odvojenoga poslovanja ponovno se spajaju američka i europska podružnica Vise, a vrijednost transakcije procijenjena je na 16,5 milijardi eura.

Nakon što je Bruxelles odobrio plan Vise o spajanju sa sestrinskom tvrtkom Visa Europe, težak 16,5 milijardi eura, na 'dealu' će zaraditi i Privredna banka Zagreb. Na račun PBZ-a, kao jednog od principala, odnosno vlasnika dionica, sjest će 14,37 milijuna eura u novcu, a banka će postati vlasnikom još 5217 preferencijalnih dionica nove kompanije.

Druga po veličini domaća banka jedan je od manjinskih vlasnika Visa Europe, kartičarske kompanije u većinskom vlasništvu banaka. Procjenjuje se da će samo britanske banke od ponovnog spajanja zaraditi oko milijardu funti. U obavijesti ulagačima na Zagrebačkoj burzi iz PBZ-a ističu da očekuju neto naknadu u novcu od 14,37 milijuna eura te preferencijalne dionice tvrtke Visa Inc. čija se vrijednost u ovom trenutku ne može pouzdano procijeniti.

"Očekujemo da će se navedena isplata provesti do isteka tekućeg tromjesečja. To će imati utjecaj na račun dobiti i gubitka banke od 11,5 milijuna eura neto nakon poreza", kažu u banci te dodaju da očekuju i dodatnu odgođenu uplatu od približno 1,2 milijuna eura nakon proteka tri godine od zaključenja transakcije.  Američki kartičar u studenome prošle godine najavio je preuzimanje Visa Europe i stvaranje jedinstvene globalne kompanije.

Transakcija je vrijedna 16,5 milijardi eura, od čega će se 11,5 milijardi isplatiti u gotovini, a ostatak u preferencijalnim dionicama, uz potencijalno dodatnih 4,7 milijardi eura na četvrtu godišnjicu zaključenja transakcije, ovisno o poslovanju. Inače, Visa i Visa Europe nekad su bile jedna kompanija, no odvojile su se prije deset godina. Otad američka Visa kotira na njujorškoj burzi, dok je Visa Europe bila uglavnom u vlasništvu banaka. 

Komentirajte prvi

New Report

Close