PBZ grupi dobit prije oporezivanja lani porasla 8 posto, na 1,6 milijardi kuna

Autor: Karlo Vajdić , 04. ožujak 2009. u 22:00

PBZ grupa je u srijedu objavila financijske rezultate za prošlu godinu koji pokazuju upola niži rast dobiti prije oporezivanja od onog ostvarenog u 2007. godini

Grupa Privredne banke Zagreb lani je ostvarila dobit prije oporezivanja od 1,57 milijardi kuna što je 8,4 posto više nego godinu prije, objavljeno je u srijedu. Neto dobit grupe u godinu dana povećana je za devet posto na 1,25 milijardi kuna, dodaje se u priopćenju. Spomenute brojke pokazuju da je rast dobiti PBZ grupe u samo godinu prepolovljen. Naime, u 2007. godini dobit prije oporezivanja porasla je za visokih 18,6 posto.

Solidan rast dobiti
“Dobit same Privredne banke Zagreb prije oporezivanja iznosi 1.332 milijuna kuna, a nakon oporezivanja 1.100 milijuna kuna”, kažu u PBZ-u. U odnosu na rezultate ostvarene u 2007. godini ovo predstavlja 16,1-postotni, odnosno 18-postotni rast. U Privrednoj banci kažu kako je “zadržavanjem dobiti proteklih godina i neisplaćivanjem dividende dioničarima” PBZ zadržala “visoku razinu dioničkog kapitala” koji nakon uvećanja za dobit 2008. godine iznosi 8.870 milijuna kuna. Kao rezultat navedenog, sadašnja stopa adekvatnosti kapitala od 13,46 posto povećat će se za dva postotna poena “što će omogućiti nesmetano kreditiranje i poslovanje Banke”, dodaje se u priopćenju. Adekvatnost kapitala je inače zakonski propisan minimum kojeg u Hrvatskoj određuje središnja banka. Trenuno za domaće banke ona iznosi 10 posto no od 1. srpnja zahtjevana adekvatnost se diže na 12 posto. Adekvatnost označava koliko banka može podnijeti rizika, a viša vrijednost je jedan od koeficijenata koji bi trebali označavati ‘sigurniju’ banku.Ukupna aktiva PBZ grupe je krajem prošle godine dosegnula 71 milijardu kuna. Rastu aktive, koja je godinu prije iznosila 67,5 milijardi, “najviše pridonosi povećanje zajmova i predujmova klijentima, posebici krediti malom i srednjem poduzetništvu koji su rasli 10 posto te krediti državi i velikim poduzećima koji su rasli 28 posto u odnosu na prethodnu godinu”.

Rezultati članica
PBZ grupa nije u svojem priopćenju pojedinačno navela rezultate drugih članica grupe, osim banke. O poslovanju sedam drugih društava stoji kako su također ostvarila “dobre financijske rezultate”. Među društvima koja također posluju u sklopu PBZ grupe nalazi se društvo PBZ Card, slijednik PBZ American Expressa, koje se bavi kartičarskim poslovima kao i društva PBZ Leasing te PBZ Invest koje upravlja sa sedam otvorenih investicijskih fondova. Tržište investicijskih fondova lani je zabilježilo vrlo snažan pad tako da se ne bi trebali očekivati odlični rezultati za društva koja upravljaju fondovima. Također, u PBZ grupi posluje i društvo PBZ Croatia osiguranje koje upravlja obaveznim mirovinskim fondom, društvo PBZ Nekretnine kao i stambena štedionica. Grupu čini i Međimurska banka.

Plaćanje poreza
Interesantno je da je PBZ ove godine u sklopu priopćenja odlučio objaviti i podatke o tome koliko je platio poreza što dosad nije bio običaj niti je naglašavanje iznosa uobičajena praksa pri objavi financijskih izvještaja. Lani je PBZ grupa tako platila 320 milijuna kuna poreza, 5,6 posto više nego godinu prije. Ovakva objava može se tumačiti odgovorom na svojevrstan pritisak javnosti, i države, na visoku profitabilnost koju ostvaruju hrvatske banke.Sama Privredna banka Zagreb, najveća članica grupe, je u većinskom vlasništvu talijanske banke Intesa Sanpaolo koja kontrolira 76,6 posto dionica. Dodatnih 20,9 posto vlasništva kontrolira Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD). Dionica PBZ-a na Zagrebačkoj burzi u srijedu je završila trgovanje na 294,97 kuna što je 2 posto više nego dan prije, dok se početkom godine tom dionicom trgovalo po cijenama višim od 450 kuna. Dnevno protrgovana količina dionica PBZ-a ove godine ne prelazi 500 komada.

Komentirajte prvi

New Report

Close