Partnerstvo HBOR-a i bečkog ÖKB-a

Autor: Božica Babić , 28. rujan 2009. u 22:00

Hrvatska banka za obnovu i razvitak nastavit će pružati usluge osiguranja izvoznih potraživanja, no od sada će to biti na komercijalnoj osnovi kroz novo društvo

Hrvatska agencija za nadzor financijskog tržišta dala je društvu Hrvatsko-kreditno osiguranje dozvolu za sklapanje i ispunjavanje ugovora o osiguranju kredita. Istodobno je Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak u novom društvu odobrila stjecanje udjela od 51 posto, a tvrtki ÖKB Südosteuropa Holding iz Beča 49 posto.

Hanfa je dala i dozvole za dvočlanu upravu društva, Edvardu Ribariću iz Zagreba i V. Antonu Steffku iz Beča. Primarna zadaća HKO-a je osigurati izvozna potraživanja, u budućnosti i domaćih, pojašnjava Koraljka Perutka-Fabijanić iz HBOR-a. HKO je prvo društvo u RH specijalizirano za osiguranje takvih vrsta rizika. Društvo se želi uključiti na tržište osiguranja izvoznih kredita prije ulaska RH u Europsku uniju kad se osiguranje kratkoročnih izvoznih potraživanja mora prepustiti tržištu. Osiguranje izvoznih potraživanja od 1998. obavlja HBOR. Međutim, zbog usklađivanja s pravnom stečevinom EU potrebno je osnovati posebno društvo. S obzirom na dosadašnje iskustvo u tim poslovima te daljnje pružanje potpore izvoznicima, u HBOR-u su odlučili te poslove obavljati i dalje, ali na komercijalnoj osnovi kroz novo društvo. I dalje će osiguravati izvoz od netržišnih rizika (rizici koje na privatnom tržištu neće biti moguće osigurati) u ime i za račun RH. Zemlje srednje Europe pri ulasku u EU također su provele takav potez. Temeljni kapital HKO-a je 30 milijuna kuna. ÖKB grupa tržišni je lider u Austriji.

Statistika

Osiguranje izvoza
Društva već aktivna u industriji osiguranja za osam mjeseci 2008. na osiguranju izvoza ugovorila su 186.631 kunu premije kroz 42 police, dok je u istom razdoblju 2009. premija na 32 police iznosila 214.648 kuna.

Jedna odšteta
Lani je u četiri štete isplaćeno 295.218 kuna, a ove godine kroz jednu štetu 289.696 kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close