Pametne tvornice za novu industrijsku revoluciju

Autor: Poslovni.hr , 03. svibanj 2016. u 14:11
Foto: Thinkstock

Međunarodno znanstveno-stručno savjetovanje menadžera i inženjera u Šibeniku.

Zapadni svijet na pragu je čevtrte industrijske revolucije koja je bazirana na internetu stvari. Predstavljena prije četiri godine na svjetskoj izložbi tehnologije “Hannover Messe” u sklopu njemačke industrijske strategije za razdoblje do 2020. godine, takozvana Industrija 4.0 strateški je pristup povezivanja industrijskih sustava internetskim tehnologijama. Cilj je uspostava komunikacije između strojeva, ljudi, proizvoda i poslovnih sustava. Tako nastaju 'pametne tvornice' s potpuno digitaliziranim poslovnim procesima, čime se povećava sveukupna kvaliteta proizvoda i usluga, smanjuju troškovi održavanja i proizvodnje, povećava raspoloživost opreme i učinkovitost proizvodnje. U sljedećih pet godina u razvoj Industrije 4.0 i digitalizaciju poslovanja europski gospodarstvenici planiraju uložiti preko 500 milijardi eura!

Jedna je to od tema koje će biti izložene na ovogodišnjemu međunarodnom savjetovanju Hrvatskog društva za održavanje i upravljanje tehničkim sustavima i infrastrukturom (HDO) koji će se od 16. do 18. svibnja održati u hotelskom naselju Solaris u Šibeniku. Kao što znaju svi gospodarstvenici, održavanje tehničkih sustava može koštati više od njihove početne cijene. Kako bi se smanjila cijena roba i usluga i povećao profit, posljednjih desetljeća održavanje doživljava velike promjene i postaje disciplina u kojoj se gospodari imovinom tijekom njenoga cijeloživotnog vijeka. I ne samo to. Primjerice, najvažniji projektant novoga Boeinga 777 nije bio projektni inženjer, nego Jack Hessburg, glavni mehaničar zrakoplova. Doprinijelo je to nebrojenim poboljšanjima sustava i jednostavnijim rješenjima koja su omogućila brže i jeftinije održavanjem. Temeljem prvih iskustva u projekt je uključeno i operativno osoblje zrakoplovnih kompanija, piloti, čak i putnici koji sigurno imaju što reći o tzv. prijateljskom okruženju.

Ove, i mnoge druge teme iz suvremene tehnologije održavanja, kao što su upravljanje greškama i otkazima, informatička tehnologija u proizvodnji, asset management i phisical asset management, održavanje usmjereno vrijednost, internet stvari itd, izlagat će poznati europski i hrvatski stručnjaci John Woodhouse (UK), Jezdimir Knezevic (UK), Guy Delahay (Nizozemska), Franco Santini (Italija), Nedeljko Štefanić (Hrvatska) i Chris Rijsdijk (Nizozemska). Predavanja, radionice i diskusije pratit će izložba industrijskih proizvoda i usluga iz domene održavanja industrijskih pogona

U sklopu savjetovanja Hrvatsko društvo održavatelja predstavit će i svoj novi program školovanje i certificiranja europskog stručnjaka upravljanja imovinom (ESUO) po programu krovne europske održavateljske udruge EFMNS. Predavanja i prva certificiranja počinju krajem ove i početkom sljedeće godine. U sklopu ovoga značajnog projekta, grupa znanstvenika, menadžera i inženjera okupljena oko HDO-a napisala je kapitalan priručnik Održavanje i gospodarenje imovinom. Priručnik je namijenjen svim menadžerima i inženjerima u industrijskoj proizvodnji, studentima tehničkih fakulteta i temelj je znanja koje po međunarodnim normama mora posjedovati certificirani europski stručnjak održavanja. Knjiga će biti promovirana tijekom savjetovanja u Šibeniku. (hdo) 

Komentirajte prvi

New Report

Close