Pale cijene dionica, ulagači strahuju za sudbinu porezne reforme

Autor: Poslovni.hr/Hina , 15. prosinac 2017. u 08:38
Foto: Thinkstock

Predložena porezna reforma, kojom bi se, među ostalim, smanjila porezna stopa na dohodak imućnijih građana, dok bi porezna stopa kompanijama bila smanjena s 35 na 21 posto, ionako je na meti kritičara koji tvrde da ide u prilog businessu i imućnijim građanima.

Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica pale jer se ulagači plaše da porezna reforma neće dobiti dovoljnu podršku u Kongresu.

Dow Jones skliznuo je 0,31 posto, na 24.508 bodova, dok je S&P 500 oslabio 0,41 posto, na 2.652 boda, a Nasdaq indeks 0,28 posto, na 6.856 bodova.

Pad svih najvažnijih indeksa, pri čemu je Dow Jones skliznuo s rekordne razine, posljedica je strahovanja ulagača za sudbinu porezne reforme.

Premda su u srijedu republikanski zastupnici u Kongresu objavili kako su Zastupnički dom i Senat postigli dogovor o zajedničkom prijedlogu poreznih promjena, jučer su dva republikanska zastupnika poručila da neće podržati zakon bez određenih izmjena.

Predložena porezna reforma, kojom bi se, među ostalim, smanjila porezna stopa na dohodak imućnijih građana, dok bi porezna stopa kompanijama bila smanjena s 35 na 21 posto, ionako je na meti kritičara koji tvrde da ide u prilog businessu i imućnijim građanima.

Cijene dionica na Wall Streetu snažno su porasle od kada je Donald Trump lani izabran za predsjednika SAD-a, među ostalim i zahvaljujući njegovom obećanju o smanjenju poreza. Sada se, pak, ulagači plaše pada cijena dionica ako zakon ne dobije podršku.

"Posljednji pokretač tržišta u ovoj godini je porezna reforma. Svaki pomak na tržištu temelji se na vijestima o tome hoće li proći ili ne", kaže Michael Antonelli, direktor u tvrtki Robert W. Baird.

Zbog toga jučer ulagače nisu ohrabrili ni podaci o većem nego što se očekivalo rastu prometa u trgovini na malo u studenome, što pokazuje da je potrošnja Amerikanaca snažna i da podržava rast gospodarstva.

Od 11 glavnih sektora S&P 500 indeksa njih 10 jučer je zabilježilo pad, a najviše su, 1,1 posto, skliznule cijene dionica u zdravstvenom sektoru.

Jedino je potrošački sektor zabilježio rast, što se zahvaljuje skoku cijena dionica Walt Disneya i Twenty-First Century Foxa, nakon vijesti da je Disney ponudio 52,4 milijarde dolara za preuzimanje dijela poslovanja Foxa. Dionica Disneya poskupila je 2,8, a Foxa 6,5 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,65 posto, na 7.448 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,44 posto, na 13.068 bodova, a pariški CAC 0,79 posto, na 5.357 bodova.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Dok ja čitam ovaj članak vidim da je to bilo jučer već danas novi rekordi se obaraju

I snijeg pada!

New Report

Close