Paket loših kredita NLB će dati za 160 milijuna eura

Autor: Tomislav Pili , 02. svibanj 2016. u 22:01
Prodaja loših kredita dio je strategije NLB grupe objavljene u listopadu

Banka namjerava dati 80% popusta na paket nominalno vrijedan 800 milijuna eura.

Nova ljubljanska banka (NLB) u završnoj je fazi pregovora o prodaji paketa loših kredita, nominalno vrijednih 800 milijuna eura. Prema navodima slovenskog lista Dnevnik, u završnu fazu pregovora ušle su dvije tvrtke.

Jedna je KF Finance koja je proteklih godina značajno osnažila svoj položaj na tržištu financijskog savjetovanja, a druga je tvrtka B2 Kapital, dio norveškog B2 holdinga koji ima raširenu mrežu podružnica na Balkanu. Među ostalima B2 je otkupio i dio loših potraživanja slovenske Hypo banke. Prema tvrdnjama upućenih izvora slovenskih medija, najizgledniji kandidat za preuzimanje NLB-ovog paketa je KF Finance. Neslužbeno se doznaje da bi ta tvrtka mogla dobiti 80-postotni popust na nominalnu vrijednost paketa, pa bi KF Finance mogao platiti 160 milijuna eura.

Navedeni popust veći je nego što su slovenske banke u prosjeku dale državnoj lošoj banci, Društvu za upravljanje potraživanjima banaka (DUTB), za prijenos loših potraživanja. Prema svemu sudeći, paket loših kredita – navodno većinom plasiranih poduzećima – u konačnici ne bi preuzeo KF Finance, već njegov britanski partner. Suvlasnik KF Finance, Matjaž Filipič, za Dnevnik je izjavio kako ne može ništa komentirati jer je postupak još u tijeku, a na šutnju ih obvezuje ugovor s NLB-om. U banci su pak potvrdili da strategija NLB grupe uključuje i mogućnost prodaje problematičnih kredita. Međutim, detaljnije nisu htjeli ništa otkriti. Udjel loših kredita u Sloveniji krajem veljače iznosio je 8,5 posto. 

Komentirajte prvi

New Report

Close