Pad na tržištu osiguranja u Srbiji

Autor: Vladimir Harak , 07. rujan 2009. u 22:00

Prvo polugodište je zbog krize donijelo po prvi puta u posljednjih osam godina pad premije osiguranja na tržištu u Srbiji

Podaci Narodne banke Srbije o poslovanju tamošnjih osiguravajućih društava u prvom polugodištu pokazali su da je taj segment usluga prvi put od liberalizacije tržišta 2001. godine zabilježio pad poslovnih aktivnosti. Realizirana je ukupna premija od 28,5 milijardi dinara (305 milijuna eura), što je za 0,7 posto manje nego u istom razdoblju 2008. godine. Osiguravajuće kuće našle su se na udaru krize i očigledan je utjecaj izloženosti njihovih proizvoda padu ukupne potražnje. U Hrvatskoj je u prvih sedam mjeseci ove godine zabilježen pad premije osiguravateljaod 1,5 posto na 5,95 milijardi kuna, odnosno oko 810 milijuna eura.

Rast aktive
Unatoč nižoj razini realizirane premije pozicija sektora osiguranja na srpskom tržištu nije uzdrmana. Ukupna aktiva svih osiguravajućih društava dosegnula je 96,7 milijardi dinara (1,03 milijarde eura), što je 16,7 posto više nego u prvom polugodištu lani. U strukturi aktive nije došlo do bitnijih promjena osim što je očito da su osiguravajuća društva težila veći dio svoje financijske moći držati u gotovom novcu. Udio dugoročnih i kratkoročnih plasmana i nekretnina u strukturi aktive blago je smanjen, dok je udio gotovine povećan sa 9,7 na 12,3 postotka.

Tri velika
Na srpskom tržištu posluju tri velika osiguravatelja s tržišnim udjelima većim od 15 posto. Pet je srednje velikih društava čiji su udjeli manji od 15 postotaka, a tržište popunjava 13 malih društava s udjelima manjim od tri posto. Polugodišnji presjek poslovanja pokazuje da je došlo do dodatnog smanjivanja koncentracije na tržištu osiguranja u Srbiji. U istom razdoblju lani poslovala su tri velika društva (ukupno 74,3 posto tržišta), samo jedno srednje te 14 malih osiguravatelja. U strukturi premije došlo je do zanimljivih pomaka. Neživotna osiguranja pala su za 3,8 posto, dok su životna osiguranja zabilježila rast od 25,5 posto. Neživotni segment osiguranja sada čini 86,9 posto ukupne premije, a životna osiguranja ostatak. U prvih šest mjeseci došlo je i do dodatnog pada poslova imovinskog osiguranja (osiguranje imovine od požara i drugih opasnosti), koje je u prvom polugodištu 2008. imalo najveći udio u ukupnoj premiji (33,2 posto). Premija imovinskih osiguranja tako je snižena za 16,6 posto, a smanjena je i premija kod kasko osiguranja za 9,6 postotaka. Budući da je kod osiguranja od odgovornosti za korištenje motornih vozila premija skočila za 12,9 posto, primat u strukturi ukupne premije preuzelo je osiguranje od autoodgovornosti kojim je prikupljeno 30,4 posto ukupne premije. Imovinska osiguranja sada se nalaze na drugome mjestu, dok je na trećoj poziciji kasko.

Promjena pasive
I u strukturi pasive može se primijetiti da su osiguravatelji podizali razinu svojih tehničkih pričuva, koje su krajem lipnja činile 62 postotka ukupne pasive, a lani su bile na 58,1 posto.To je rezultat širokih aktivnosti na stabiliziranju i uređivanju tržišta osiguranja. Društva su usvojila praksu da realnije procjenjuju rezerve i da time, još značajnije, zaštite interese svojih klijenata i ojačaju povjerenje u ovaj sektor.

Komentirajte prvi

New Report

Close