Pacifički trgovinski sporazum stvorit će u SAD-u oko 250.000 novih radnih mjesta

Autor: Poslovni.hr/Hina , 21. travanj 2015. u 08:17
Foto: Thinkstock

Pacifički trgovinski sporazum, koji uključuje 12 država, pridonijet će otvaranju gotovo 250.000 novih radnih mjesta u SAD-u zahvaljujući povećanju stranih ulaganja.

Pacifički trgovinski sporazum, koji uključuje 12 država, pridonijet će otvaranju gotovo 250.000 novih radnih mjesta u SAD-u zahvaljujući povećanju stranih ulaganja, procjenjuje Organizacija za međunarodne investicije (OFII).

Pregovori o Trans-pacifičkom partnerstvu (TPP) privode se kraju, no brojni političari, udruge i lobističke skupine u SAD-u protive se tom sporazumu jer smatraju da bi mogao dovesti do gubitka radnih mjesta.

U prvoj analizi utjecaja tog sporazuma na investicije i zapošljavanje udruga OFII, koja predstavlja američke kompanije, procijenila je kako bi TPP izravno stvorio 68.000 radnih mjesta, uz povećanje izravnih stranih ulaganja od oko 20 milijardi dolara.

Taj trgovinski sporazum, koji obuhvaća zemlje od Čilea do Japana, pridonio bi otvaranju dodatnih 165.000 neizravnih radnih mjesta za američke dobavljače i druge tvrtke koje bi dodatno zapošljavale zahvaljujući povećanju stranih ulaganja u SAD-u, procjenjuje OFII.

Najviše bi, procjenjuje se, zaposlenost porasla u Kaliforniji, a potom u Texasu i New Yorku.

Međutim, mnogi političari upozoravaju da bi još jedan sporazum o slobodnoj trgovini mogao dovesti do smanjenja zaposlenosti u američkom proizvodnom sektoru, kao što je to bio primjer sa Sjevernoameričkim sporazumom o slobodnoj trgovini (NAFTA) 1990.-ih godina.

Potrošačka udruga Public Citizen upozorila je, pak, da su trgovinski sporazumi u posljednjih 20 godina doveli do gubitka gotovo 5 milijuna radnih mjesta u američkom proizvodnom sektoru i do pritiska na smanjenje plaća.

No, OFII procjenjuje da će, zahvaljujući Pacifičkom trgovinskom sporazumu i povećanim stranim investicijama, u američkom proizvodnom sektoru biti otvoreno 52.000 novih radnih mjesta.

Ta organizacija procjenjuje, također, da će Transatlantsko trgovinsko i investicijsko partnerstvo (TTIP), trgovinski sporazum između SAD-a i Europe, stvoriti u SAD-u 334.000 izravnih i 865.000 neizravnih radnih mjesta, zahvaljujući povećanim investicijama.

Komentirajte prvi

New Report

Close