Ovisnost svijeta o dolaru nije održiva

Autor: Tomislav Pili , 26. kolovoz 2019. u 22:00
Čelnik Banke Engleske Mark Carney/REUTERS

MMF bi trebao stvoriti multipolarni sustav valuta koji bi zaštitio rastuća gospodarstva, kaže Carney.

Trenutna ovisnost globalnog financijskog sustava o američkom dolaru nije održiva i treba ga zamijeniti s novim sustavom temeljenom na nekoliko globalnih valuta, kazao je guverner Banke Engleske Mark Carney.

Međutim, s obzirom da se u dolaru obračunava gotovo dvije trećine svih financijskih transkacija u svijetu, pitanje je koliko će Carneyjeva želja ostati – samo želja. U govoru na skupu čelnika središnjih banaka u američkom Jackson Holeu kormilar britanske monetarne politike pozvao je Međunarodni monetarni fond (MMF) da se pozabavi stvaranjem novog valutnog sustava koji bi zaštitio rastuća gospodarstva od destruktivnih odljeva kapitala denominiranog u dolaru te bi ukinuo potrebu držanja deviznih pričuva u dolaru.

Dugoročno gledano MMF bi mogao promijeniti situaciju izgradnjom multipolarnog globalnog financijskog sustava, dodao je Carney. Promatrači su njegov govor ocijenili kao pokušaj otvaranja rasprave o problemima (pre)moćnog dolara u svjetskom gospodarstvu.Američko gospodarstvo sudjeluje s 10 posto udjela u globalnoj trgovini te sa 15 posto u svjetskom BDP-u, no polovica trgovinskih transakcija te dvije trećine svih svjetskih vrijednosnica denominirano je u dolaru, naglasio je Carney.

 

3 bilijuna

dolara trebala bi iznositi financijska moć MMF-a u idućem desetljeću

Guverner Banke Engleske je primijetio kako je dolar ostao bitan u svjetskim novčanim tokovima unatoč padu sustava iz Bretton Woodsa još 1971. godine. Kretanja tečaja dolara stoga je važno za gospodarstva koja čak i nemaju snažne izravne trgovinske veze sa SAD-om. Carney stoga predlaže da u srednjem roku – usporedno s postupnim smanjenjem ovisnosti o dolaru i novčanim tokovima denominiranima u američkoj valuti među svim državama svijeta – MMF osnuje globalni fond koji bi ograničio posljedice odljeva kapitala.

"Skupljanje resursa u MMF-u i distribuiranje kroz svih 189 država članica je mnogo efikasnije nego da svaka pojedinačna država osigurava vlastitu zaštitu", istaknuo je Carney, a prenosi Financial Times. Radi ostvarenja tog cilja financijsku snagu MMF-a tijekom idućeg desetljeća trebalo bi utrostručiti na tri bilijuna dolara. Dugoročno, multipolarni sustav trebao bi spriječiti da ulogu dolara preuzme kineski juan, naglasio je Carney.  

Komentirajte prvi

New Report

Close