Otpori reformi otpisa dugova banaka

Autor: Poslovni dnevnik , 03. veljača 2016. u 22:00
Reforma ukida kategoriju 'sistemski važnih banaka/REUTERS

Bruxelles preispituje prijedlog zbog prigovora članica EU, ali i banaka.

Europska unija preispitat će planirano usklađivanje propisa o otpisu duga posrnulih banaka s onim međunarodnima slijedom prigovora zajmodavaca, ali i zemalja članica, kazali su za Reuters neimenovani izvori. Dvojbe se odnose na reformu kojom se predviđa ukidanje kategorije "sistemski važnih banaka".

Prema toj će reformi banke ubuduće izdavati dužničke papire čiji će vlasnici u slučaju da se zajmodavac nađe u nevolji snositi teret njegova spašavanja kako bi mu omogućili da posluje dovoljno dugo da bude restrukturiran i da se ne spašava novcem poreznih obveznika. Prošlog je tjedna Europska komisija, prema dokumentu koji je Reuters dobio na uvid, predložila "integrirani" pristup kojim bi se europski propisi o uključivanju ulagača u sanaciju banaka kombinirali s onima dogovorenima u studenom prošle godine na međunarodnij razini.

Integrirani je pristup bolji nego da se ne napravi ništa, odnosno da imamo složene paralelne propise, tvrdi se u dokumentu. "Službe Komisije namjeravaju načelno nastaviti istraživati mogućnosti… integriranog pristupa", dodaje se. Zemlje EU signalizirale su pak na prošlotjednom sastanku da nisu oduševljene takvim prijedlogom. "Dokument je polazišna točka za raspravu i sve su opcije i dalje otvorene", kazao je za Reuters neimenovani dužnosnik Komisije. Neke se banke žale da su regulatori već pokrenuli proces odlučivanja o propisanom udjelu takvih dužničkih papira u financiranju svih zajmodavaca u Europskoj uniji.

Komentirajte prvi

New Report

Close