Ostvarili smo zadani cilj, u deset godina naš tržišni udjel narastao je na 50 posto

Autor: Božica Babić , 10. ožujak 2014. u 22:01
Mario Puljiz, član Uprave Croatia zdravstvenog osiguranja/J. Galoić/PIXSELL

Osiguravatelji kroz dobrovoljna zdravstvena osiguranja mogu smanjiti troškove u zdravstvu, a država mora skrbiti o socijalno ugroženima.

Croatia zdravstveno osiguranje u 2013. ostvarilo je skok premije od čak 32 posto, a ove godine slavi desetu obljetnicu rada. Član Uprave Mario Puljiz govori o planovima društva.

CZO je 2013. zaključio uz povijesno rekordan rezultat, premija je rasla gotovo 32 posto na 130 milijuna kuna uz povećanje tržišnog udjela. Što je povuklo takav premijski skok?

Početkom prošle godine uprava društva strateški se odredila za povećanje udjela individualnih osiguranika u odnosu na korporativne klijente te povećanje udjela dopunskog zdravstvenog osiguranja. U toj namjeri smo i uspjeli. Naime, poslovnu 2013. završili smo s gotovo ujednačenim udjelom dopunskog i dodatnog zdravstvenog osiguranja, a udio individualnih osiguranja sada iznosi 49% u ukupnom portfelju. Tržištu smo ponudili jednostavan te konkurentan i kvalitetan proizvod dopunskog zdravstvenog osiguranja, koji je moguće zaključiti i sa širim opsegom putem pokrića lijekova sa dopunske tzv. B liste lijekova. Širenjem interne i vanjske prodajne mreže, kao i uvođenjem novih kanala prodaje putem banaka i interneta, te istovremenim poticanjem i unapređivanjem njihovih aktivnosti, uz visoke stope rasta premije dodatno smo ojačali i tehničke pričuve za više od 26 milijuna kuna u odnosu na kraj 2012. te povećali tržišni udjel s 46% na čak 59% u dobrovoljnim zdravstvenim osiguranjima, a na ukupnom tržištu osiguranja udjel je povećan za 0,5 posto.Proveli smo i racionalizaciju poslovanja u društvu i vlastitim poliklinikama te smo smanjili troškove unatoč ekspanziji društva. Učinak tih mjera iskazan je i u ukupnoj premiji po zaposlenom, iznosi blizu milijun kuna i po tom pokazatelju smo u vrhu hrvatskog tržišta osiguranja.

Uskoro će društvo obilježiti prvi 'okrugli' jubilej budući da je osnovano u ožujku 2004. Kako ocjenjujete dosadašnji razvoj, jesu li ostvareni na startu zacrtani planovi?

Prilikom osnivanja Croatia zdravstvenog osiguranja postavljeni su glavni poslovni ciljevi: ponuditi tržištu visokokvalitetne osigurateljne proizvode koji će osiguranicima omogućiti dostupnost medicinskih usluga diljem zemlje u vlastitim i ugovornim zdravstvenim ustanovama, razviti snažnu prodajnu mrežu koja će omogućiti punu teritorijalnu pokrivenost, ostvariti tržišni udjel od 50% te postati vodeće društvo za dobrovoljno zdravstveno osiguranje u Hrvatskoj. Analizirajući postavljene ciljeve s postignutim, s ponosom mogu reći da smo ih zajedno s našim vrijednim i stručnim zaposlenicima ostvarili. Croatia zdravstveno osiguranje je vodeće društvo za dobrovoljno zdravstveno osiguranje u Hrvatskoj i svojim osiguranicima, a imamo ih više od 150 tisuća, omogućujemo vrhunske medicinske usluge u 500 zdravstvenih ustanova diljem Hrvatske. Desetu obljetnicu obilježili smo otvaranjem vlastite poliklinike u Splitu. 

Prošla godina protekla je u polemici oko neravnopravne tržišne utakmice naime, osiguratelji koji nude dodatna zdravstvena osiguranja u neravnopravnoj su poziciji naspram HZZO koji drži oko 98 posto udjela uz dvije milijarde kuna prihoda. Najavljivano je da se HZZO, jer EK ne dopušta pogodovanja, mora preregistrirati u društvo za osiguranje, no to se nije dogodilo. Može li HZZO dugoročno zadržati ovaj bonus?

HZZO drži najveći dio tržišta dopunskog zdravstvenog osiguranja vrijednog oko dvije milijarde kuna. Međutim promjene u smislu otvaranja tržišta i ulaska novih osiguratelja u ovaj segment osiguranja su ipak vidljive.U godinu dana komercijalni osiguravatelji među kojima prednjači Croatia zdravstveno osiguranje povećali su svoj tržišni udio u dopunskom zdravstvenom osiguranju i on danas iznosi 4%. To zasigurno ukazuju na smjer u kojem će se razvijati tržište dopunskog zdravstvenog osiguranja u Hrvatskoj. Slična situacija se dogodila u Sloveniji, ali taj postupak je dugotrajan i rezultat je slobodne tržišne utakmice. Uostalom u svim zemljama EU osiguravatelji su značajni sudionici i partneri javnom zdravstvenom sustavu u razvoju dobrovoljnih zdravstvenih osiguranja.

Najavljuju se opet reforme u zdravstvenom sustavu, novca je sve manje, a gubici u zdravstvu su golemi unatoč višekratnim sanacijama, je li za očekivati da bi osiguratelji uskoro mogli dobiti više prostora za ponudu dobrovoljnih zdravstvenih osiguranja?

Uvođenjem dopunskog zdravstvenog osiguranja prihvaćena je neminovnost za sufinanciranjem javnog zdravstvenog sustava baziranog na solidarnom financiranju koji u cijelom svijetu pati zbog nedostatka sredstava zbog poznatih negativnih trendova od starenja stanovništva, napretka tehnologije u medicini, smanjenja broja aktivnih osiguranika i slično, a koji će se nastaviti i u budućnosti.Prebacivanje 150 lijekova s osnove liste na dopunsku listu jedna je od aktivnosti kojima zdravstvena administracija prebacuje dio troška zdravstvenog sustava na društva za osiguranje koja nude pokriće B liste lijekova kroz police dopunskog zdravstvenog osiguranja. Na B listi nalazi se 651 lijek, a primjerice krajem 2012. na B listi bio je 391 lijek. U nešto više od godinu dana broj lijekova na B listi veći je 67%. Razmišljanje o tome da se putem javnog zdravstva pruži samo onoliko usluga koliko se sredstava prikupi putem doprinosa, predstavlja najavu da će se proširiti popis usluga i prava koja se neće pokrivati u cijelosti ili će se pokrivati samo djelomično.To bi svakako otvorilo prostor za kreiranje novih proizvoda dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja koje bi društva za osiguranje ponudila osiguranicima, a ujedno bi omogućilo i daljnji razvoj dobrovoljnih zdravstvenih osiguranja što bi moglo doprinijeti racionalnijem korištenju i smanjenju troškova javnog zdravstva.Međutim, kako komercijalizacija ne bi ugrozila socijalna načela uzajamnosti i solidarnosti, država treba i nadalje voditi brigu o zaštiti slabijih, socijalno ugroženih i siromašnih skupina stanovništva.

Planovi za 2014.

Može li 2014. nadmašiti prošlogodišnji učinak?

Ukupno tržište osiguranja, a napose tržište dobrovoljnih zdravstvenih osiguranja, pokazalo je visoki stupanj osjetljivosti na kretanja u makroekonomskom okruženju bilježeći konstantan pad zaračunate premije u zadnjih pet godina pa smo elemente tih predviđanja uzeli u obzir prilikom izrade plana za 2014. Unatoč gospodarskoj krizi i recesiji u Hrvatskoj koja traje od 2009. mi smo izrazito optimistični, jer smo kroz razvoj i rast dopunskog zdravstvenog osiguranja u 2013. utjecali na rast cijelog tržišta zdravstvenog osiguranja. Nastavit ćemo sa kreiranjem i ponudom konkurentnih i kvalitetnih proizvoda i tijekom ove godine, a unatoč nepovoljnim kretanjima na tržištu osiguranja i makroekonomskim pokazateljima, očekujemo daljnji rast zaračunate premije i u 2014. godini.

Komentirajte prvi

New Report

Close