Oštar pad broja bušotina u SAD-u podigao cijene nafte

Autor: Poslovni.hr/Hina , 02. veljača 2015. u 14:45
Foto: Thinkstock

Cijene barela nafte poskočile su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima iznad razine 55 dolara.

Cijene barela nafte poskočile su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima iznad razine 55 dolara, poduprte podatkom o smanjenom broju bušotina u Sjedinjenin Državama, koji na dulji rok signalizira i manju proizvodnju.

Na londonskom je tržištu cijena barela poskočila 2,05 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje, od 55,04 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,50 dolara višoj cijeni, od 49,74 dolara.

Na kraju prošlog tjedna cijene su na oba tržišta poskočile oko osam posto, poduprte zatvaranjem pozicija na kraju mjeseca i rekordnim tjednim padom broja aktivnih bušotina u SAD-u, prema podacima koje je objavio Baker Hughes. U odnosu na vrhunac dosegnut u listopadu 2014. broj bušotina smanjen je za 24 posto.

"Nagli pad iznenadio je većinu promatrača na tržištu i nema sumnje da će razmjerno tome biti snižena i očekivanja ovogodišnje američke proizvodnje nafte", napisali su analitičari Commerzbanka u bilješci klijentima, dodajući da je time postavljen temelj za stabilan oporavak cijena u drugoj polovici godine.

Kratkoročno gledano, skok cijena ipak je pretjeran budući da je ponuda i dalje prekomjerna, dodali su.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) na svojim internetskim stranicama objavila da je cijena barela košarice njezine nafte u petak iznosila 44,83 dolara, što znači da je porasla 95 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Komentirajte prvi

New Report

Close