Osiguravateljima veća pokrića šteta na police

Autor: Jadranka Dozan , 18. srpanj 2016. u 22:00
Najniže osigurane svote rastu za gotovo 10 posto/FOTOLIA

Zbog regula EU diže se najniža osigurana svota kod automobilske odgovornosti.

Za koji mjesec osiguravajuća društva bi se trebala suočiti s povećanim iznosima minimalnog pokrića po ugovorima o osiguranju od automobilske odgovornosti.

Ministarstvo financija u utorak je u sklopu usklađenja s prilagodbama minimalnih iznosa pokrića na razini EU (na temelju promjena indeksa potrošačkih cijena) otvorilo javnu raspravu o prijedlogu takve odluke. Prema prijedlogu, u slučaju štete zbog smrti, tjelesne ozljede i oštećenja zdravlja po štetnom bi događaju bez obzira na broj oštećenika nova najniža osigurana svota povećava se do iznosa 46,7 milijuna kuna, što je 4 milijuna ili oko devet posto više nego dosad.

Istodobno, u slučaju materijalne štete, tj. uništenja ili oštećenja stvari, najniža osigurana svota bi se trebala povećati do 9,4 milijuna, dok je dosad taj iznos bio 8,55 milijuna kuna po štetnom događaju bez obzira na broj oštećenika.  Predloženi iznosi izračunati su na temelju okvirne visine tečaja 7,7 kuna za euro, a nove svote osiguranja bi se, prema obavijesti nadležnih tijela pri Europskoj komisiji, u nacionalno zakonodavstvo trebale prilagoditi do kraja ove godine. Točnije, njihova primjena trebala bi početi najkasnije 1. siječnja 2017. godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close