Orco želi Hotele Maestral, a Enver Moralić Imotu

Autor: Siniša Malus , 27. lipanj 2006. u 06:30

Agrokor odustao od imotskog vinara, a u igri navodno Milan Lučić i Dmitrij Željeznjak

Hrvatski fond za privatizaciju (HFP) objavio je jučer javne pozive za podnošenje ponuda za kupnju 69,96 posto dionica Hotela Maestral iz Dubrovnika te 98,73 posto dionica imotske tvrtke Imota. Dionice Hotela Maestral, njih ukupno 360.802, ponuđene su po početnoj cijeni od 72,16 milijuna kuna, što je njihova nominalna vrijednost, a rok za podnošenje ponuda je 26. srpnja.
Kako se navodi u natječaju, Hoteli Maestral upravljaju s pet hotela u zaljevu Lapad s ukupno 466 soba, odnosno 898 kreveta (Uvala s četiri zvjezdice, Splendid , Komodor i Vis s po tri te Adriatic s dvije zvjezdice).

Atraktivni hoteli
Ukupna površina zemljišta u vlasništvu Hotela Maestral iznosi 43.803 m2, dok je neto razvijena površina 21.123 m2. Aktiva tvrtke na kraju 2005. godine iznosila je 248,8 milijuna kuna, dok su obveze iznosile 107,7 milijuna kuna. Od ponuđača se, uz uobičajene uvjete, očekuje i da ponudi priloži pismo namjere ili neki drugi dokument koji će jamčiti da će Hoteli Maestral biti uvršteni u neki od uglednih svjetskih hotelskih lanaca. U natječaju se napominje i kako će Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka, ako Hoteli Maestral budu prodani, skinuti hipoteku s objekta Splendid, koji je u sklopu tog društva. Inače, prošle je godine prvi put nakon duljeg vremena Maestral završio s dobiti: lani je iznosila 1,86 milijuna kuna, odnosno 3,6 kuna po dionici.
Prošlogodišnji su poslovni prihodi Maestrala iznosili 54,36 milijuna kuna i bili su za 14,89 posto viši nego 2004. Iz dobro obaviještenih krugova može se čuti kako je ozbiljno zainteresirana Orco Grupa, vlasnica Sunčanog Hvara.
Dionice tvrtke za poljodjeljstvo, trgovinu i ugostiteljstvo Imota iz Imotskog pak ponuđene su po početnoj cijeni od 17,95 milijuna kuna, što je nominalna vrijednost 89.779 dionica.

Agrokor odustao
U natječaju se navodi kako je osnovna djelatnost Imote uzgoj grožđa i proizvodnja vina te kako je aktiva tvrtke na kraju 2005. iznosila 42,8 milijuna kuna, odnosno nešto više od ukupnog iznosa obveza, koje su krajem prošle godine dosegnule 40,76 milijuna kuna. Rok istječe 10. srpnja. Iako se prije spominjalo kako je za imotsku tvrtku zainteresiran Agrokor, jučer nam je Anja Linić iz korporativnih komunikacija ovog koncerna opovrgnula interes. U igri će zato biti Moralićevo Kutjevo, a zanimanje su pokazali Milan Lučić i Dmitrij Željeznjak.

Cijena dionica 100 posto iznad nominalne
Neslavan epilog posljednjeg pokušaja privatizacije Hotela Maestral (HMST-R-A) sredinom svibnja prošle godine, kada se s ponudom za kupnju dionica pod državnom kontrolom pojavio samo jedan zainteresirani kupac, nije nimalo obeshrabrio ulagače na tržištu kapitala. Uz uobičajenu ogradu kako je, kao i kod većine tvrtki u pretežitom državnom vlasništvu, riječ o slabo likvidnom izdanju, koje je primjerice protekloga tjedna prikupilo svega 80 tisuća kuna prometa, cijena dubrovačkog hotelijera na samom kraju prošle godine bilježila je dramatičan rast. Naime, samo dan nakon što se 1,8 posto vlasničkog udjela riješio Slavonski ZIF, cijena je skočila na 280 kuna dosegnuvši početkom prosinca aktualni all-time-high od 440 kuna. Nakon čega se situacija stabilizirala, a sporadična trgovina, obilježena ponajprije slabašnim obujmom trgovine, donijela je tek blage oscilacije cijene iznad razine od 400 kuna. U kategoriji volumena trgovine do danas se praktički ništa nije promijenilo, ali se zato cijena sredinom svibnja spustila na 300 kuna. Sada je cijena čak 100 posto iznad nominalne (200 kuna), odnosno oko razine od 400 kuna.
Mario Gatara

Komentirajte prvi

New Report

Close