Orbanova diktatura izazvala val kreditiranja

Autor: Tomislav Pili , 22. rujan 2014. u 22:00
Mjere premijera Viktora Orbana izbrisale su 20-godišnju dobit mađarskih banaka, a kapital smanjile za trećinu/Boris Šćitar/PIXSELL

Zabrana kredita u stranoj valuti, rekordno niska kamatna stopa središnje banke i snažan rast BDP-a utječu na rast kreditiranja.

Pritisak mađarske vlade na banke posljednjih godina kroz porez na banke i zakon koji ih prisiljava da klijentima nadoknade štetu zbog nepoštene kreditne prakse polako dolazi u drugi plan zbog eksplozije kreditiranja zahvaljujući mjerama te iste vlade premijera Viktora Orbana.

Nakon što je slomom kredita vezanih na švicarski franak još 2010. zabranila kreditiranje u stranoj valuti, Mađarska trenutno proživljava pravu renesansu stambenog kreditiranja.U srpnju su novoodobreni stambeni krediti u domaćoj valuti vrijedili 26,2 milijarde forinti (83,9 milijuna eura) što je čak 27 posto više u odnosu na lipanj, a nevjerojatnih 70 posto više nego u istom lanjskom razdoblju. Sukladno tome, oživjelo je i tržište nekretnina. Najveća mađarska banka OTP predviđa da će ove godine biti prodano 95.000 stanova, osam posto više nego lani.

 

83,9milijuna

eura iznosila je vrijednost stambenih kredita u srpnju

"Definitivno vidimo znakove preokreta", ističe za Bloomberg Antal Kovacs, zamjenik glavnog izvršnog direktora OTP banke. Ipak, to je još miljama daleko od 150.000 stanova koliko se u Mađarskoj prodavalo prije krize, dodaje Kovacs.Iako je prosječna kamatna stopa na stambene kredite u forinti u drugom tromjesečju iznosila 7,6 posto, tamošnji analitičari tvrde da su jeftiniji od kredita u "švicarcu" na vrhuncu predrecesijske kreditne ekspanzije. Nekoliko je razloga za takav skok kreditiranja. Kao prvo, ključna kamatna stopa mađarske središnje banke kreće se na razini od 2,1 posto dok je do prije dvije godine dosezala sedam posto. Kako bi potaknula kreditiranje, središnja banka namjerava zadržati ovu rekordnu nisku stopu cijelu sljedeću godinu.

Osim toga, cijene nekretnina još se nisu oporavile od pada i u prosjeku su 17 posto jeftinije u odnosu na cijene iz 2008. godine.Posljednja, ali ne i najmanje bitna jest činjenica da mađarsko gospodarstvo raste. U drugom je tromjesečju poraslo gotovo četiri posto na godišnjoj razini što je najbrži rast u posljednjih osam godina. No, udar premijera Orbana koji traje već nekoliko godina banke teško podnose. Prema podacima mađarske udruge banaka, porezi i mjere Orbanove vlade izbrisale su svu dobit banaka iz posljednjih 20 godina, a kapital je smanjen za čak 30 posto.

Komentari (7)
Pogledajte sve


Nije moguce usporedivati Madjarsku i Hrvatsku. Pogledajte samo madjarsku strukturu i velicinu izvoza. Njima je krenulo, zato sto je krenulo automobilskoj industriji, a onda automatski, svim onima koji se nalaze u hranidbenom lancu.
Nesto slicno bi mi mozda mogli imati za nekolko godina u brodogradnji, ako se posloze karte kako treba.

Zemlja koja je skroz zatvorila svu ind, i racuna na turizam, a ima realno precijenjen tecaj bar 30% nece i nemoze imati ikakav oporavak. Ovo s brodogradnjom je teorija, u praksi nista od toga.

Nije moguce usporedivati Madjarsku i Hrvatsku. Pogledajte samo madjarsku strukturu i velicinu izvoza. Njima je krenulo, zato sto je krenulo automobilskoj industriji, a onda automatski, svim onima koji se nalaze u hranidbenom lancu.
Nesto slicno bi mi mozda mogli imati za nekolko godina u brodogradnji, ako se posloze karte kako treba.

A znate li vi da je na revolving kartice kamata 0.78% mjesečno. Rekli bi Ok… Želio si kreditiranje po kartici. Ali ako vi uplatite 50% računa vama se naplaćuje kamata na ukupan dug a ne na ostatak duga.
A ljude cimaju s uplatnicama od 200kn i možete peglati dalje… Što rade u HNB-u…

Josipovići, Milanovići, Karamarkovići – ugledajte se na Mađare. Dokle ćete biti sluge okupatorskih banaka?

New Report

Close