Optužnice menadžerima BLB-a

Autor: Ana Blašković , 09. lipanj 2011. u 22:00

Polovica optuženih menadžera Bayern LB-a sumnjiči se i na podmićivanje i poticanje na prijevaru

Osmorica bivših članova upravnog odbora njemačke banke Bayern LB bit će optuženi za prijevaru prilikom kupnje austrijske Hypo grupe u 2007. godini. Sumnja se da su u transakciji namjerno ignorirali rizike u poslovanju Hypo grupe koji su posljedično Bayern LB-u donijeli 550 milijuna eura gubitaka, prenijela je izjavu državnog tužitelja iz Münchena agencija Reuters. Osim prodaje Hypa polovica optuženih menadžera teretit će se za podmićivanje i poticanje na prijevaru prilikom sponzoriranja stadiona u austrijskom gradu Klagenfurtu.

Milijunski gubici
Bayern LB kupio je Hypo Group Alpe Adria s namjerom širenja u istočnoj Europi, no poslije su isplivali milijuni eura rizičnih plasmana, što je rezultiralo izbijanjem prvorazrednoga europskog bankarskog skandala. Dvije godine poslije Bayern LB vratio je banku Republici Austriji za jedan euro.Tijekom krize obje su banke pretrpjele snažne gubitke. Njemački Bayern LB izgubio je gotovo 8 milijardi eura između 2008. i 2009. pa mu je država pomogla sa 10 milijardi eura vrijednom kapitalnom injekcijom i smijenila menadžment. Hypo grupa prošlu je godinu zaključila s milijardu eura gubitka, a godinu prije gubitak je iznosio čak 1,5 milijardi eura. Loš rezultat posljedica je rezervacija za loše plasmane zbog krize i čišćenja poslovanja. Projekcije menadžmenta za ovu godinu predviđaju svođenje rezultata na pozitivnu nulu, a od 2012. grupa predviđa profitabilno poslovanje. Hypo grupa, inače, u Austriji razmišlja o strateškom partneru, a izvršni direktor Gottwald Kranebitter u siječnju je rekao da bi privatizacija većeg dijela imovine banke mogla biti okončana do kraja 2014. godine.U paketu bi tada mogle biti prodane i podružnice u Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji i BiH. Uz promjene na regionalnim tržištima Kranebitter je najavio povlačenja Hypa s tržišta Ukrajine, Bugarske i Makedonije.

Isprika štedišama
Njemački Bayern LB poznat je domaćoj javnosti po aferi “Riječka banka”. Nakon što je po otkrivenim gubicima vratio banku na sanaciju državi i povukao se iz Hrvatske, HNB mu ponovni ulaz na domaće tržište kroz preuzimanje Hypa uvjetovao isprikom građanima i detaljnim čišćenjem poslovanja banke.Na HNB i guvernera Željka Rohatinskog snažan politički pritisak radio je bavarski premijer Edmund Stoiber, inače iznimno zainteresiran da Bayern LB preuzme Hypo grupu. Unatoč političkom pritisku njemački bankari ipak nisu uspjeli izbjeći ispriku hrvatskim štedišama.

Komentirajte prvi

New Report

Close