Oprezno trgovanje devizama, u fokusu ECB

Autor: Poslovni.hr/Hina , 02. listopad 2014. u 14:20
Thinkstock

Tečaj eura u takvom se ozračju kretao oko 1,2635 dolara, što znači da je u plusu 0,12 posto u odnosu na prethodno zatvaranje. U utorak se bio spustio na najnižu razinu u dvije godine od 1,2571 dolar.

Na međunarodnim deviznim tržištima ulagači su danas bili manje skloni preuzeti rizike uslijed slabih vijesti o industrijskoj aktivnosti na globalnoj razini, a u fokusu ulagača je redovno zasjedanje Europske središnje banke (ECB).

Tečaj eura u takvom se ozračju kretao oko 1,2635 dolara, što znači da je u plusu 0,12 posto u odnosu na prethodno zatvaranje. U utorak se bio spustio na najnižu razinu u dvije godine od 1,2571 dolar.

Dolar je oslabio i prema jenu, za 0,29 posto, na 108,56 jena. Jen je zadržao dobitke prema dolaru nakon što su izvješća o slabim industrijskim aktivnostima u raznim dijelovima svijeta, a i strah u SAD-u od širenja ebole pokolebali ulagače, pa su se okrenuli tradicionalno sigurnijim utočištima za kapital u nesigurna vremena.

Oči tržišta uprte su danas u sastanak ECB-a, koji se ovaj put održava u Napulju, nakon kojeg se očekuje da će guverner Mario Draghi na tiskovnoj konferenciji iznijeti daljnje pojedinosti vezane uz planirane kupovinu dužničkih vrijednosnih papira s pokrićem u imovini i pokrivenih obveznica. Program kupovina imovine najavljen je u sklopu mjera kojima ECB želi poduprijeti posustalo gospodarstvo eurozone i suzbiti prijetnju deflacije.

Očekuje se da će ECB zadržati postojeće kamatne stope nakon što ih je, na iznenađenje mnogih, srezao prošloga mjeseca. Mnogi na tržištima očekuju da će Draghi objaviti iznos planiranog programa kupnje imovine, premda neki trgovci skreću pozornost na izjave ECB-ova viceguvernera Vitora Constancia koje sugeriraju da neće biti objavljena konkretna brojka.

"Svi se pripremaju za daljnje pojedinosti toga programa, pa bi tržišta mogla biti razočarana ako ne bude konkretnih brojki", kaže Ian Stannard, valutni strateg u Morgan Stanleyu.

Posljednjih mjeseci, u kontekstu jačanja bojazni od deflacije u eurozone, ojačala su očekivanja da će ECB biti primoran kupovati državne obveznice u sklopu sveobuhvatnog programa kvantitativnog ublažavanja monetarne politike.

Dolarov indeks danas je oslabio oko 0,2 posto, na 85,776 bodova, spustivši se tako s najviše razine u četiri godine od 86,218 bodova na koju se bio popeo u utorak. Indeks je rastao rekordnih 11 tjedana zaredom i zabilježio je najveći kvartalni rast u proteklih šest godina.

Komentirajte prvi

New Report

Close