Oprezna trgovina na deviznim tržištima pred sjednicu Feda

Autor: Poslovni.hr/Hina , 16. rujan 2014. u 15:23
Thinkstock

Na međunarodnim deviznim tržištima danas se oprezno trguje.

Na međunarodnim deviznim tržištima danas se oprezno trguje u očekivanju redovnog mjesečnog zasjedanja američke središnje banke Fed i mogućih signala o vremenskom okviru za podizanje kamatnih stopa u SAD-u, a u fokusu je i referendum o odcjepljenju Škotske.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema drugih šest vodećih svjetskih valuta, ostao je više-manje nepromijenjen u odnosu na dan ranije, na 84,285 bodova. Novu najvišu razinu u 14 mjeseci bio je dosegnuo 9. rujna i na putu je najduljeg razdoblja uzleta od 1997. godine.

Eurom se trgovalo po 1,2946 dolara, što znači da je u neznatnom plusu u usporedbi sa zatvaranjem prethodnog trgovinskog dana. Kreće se tako unutar raspona između 1,2859 i 1,2980 dolara, nakon što je početkom mjeseca bio izložen valu prodaja jer je ulagače iznenadila odluka Europske središnje banke (ECB) o smanjenju ključnih kamatnih stopa.

Tečaj dolara prema jenu zadržao se na oko 107,10 jena.

Od važnih podataka iz eurozone danas se izdvaja najnovije izvješće njemačkog ekonomskog instituta ZEW koje je pokazalo da je povjerenje ulagača i analitičara u Njemačkoj u rujnu pogoršano. Odgovarajući indeks spustio se pritom na najnižu razinu od prosinca 2012., sugerirajući da su najveće europsko gospodarstvo pogodile tenzije između Rusije i Zapada vezano za Ukrajinu.

Održavajući pritiske na ECB, Organizacija za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) u ponedjeljak je uputila zahtjev središnjoj banci da poduzme agresivnije poticajne mjere kako bi otklonila rizik deflacije u posustalom gospodarstvu eurozone.

Tržišta se pripremaju za sastanak Fed-a od 16. do 17. rujna radi novih mogućih signala u vezi rasta kamatnih stopa u SAD-u i ranije nego što su ulagači prvotno očekivali. Takva očekivanja zaslužna su za najsnažniji uzlet prinosa na ključne 10-godišnje američke obveznice u prošlom tjednu u posljednjih više od godinu dana, što je učinilo dolar privlačnijim za ulaganja posebno u odnosu na jen koji nosi niski prinos.

"Očekujemo da će Fed signalizirati da je na putu da idući mjesec okonča program kupovine obveznica i da podigne kamatne stope u drugom kvartalu 2015.", kazao je Kit Juckes, strateg u banci Societe Generale.

Funta je i dalje u fokusu ulagača pred referendum o neovisnosti Škotske, čiji će ishod tržišta vrlo pozorno pratiti. Funta je danas prema dolaru oslabila 0,3 posto, na 1,6181 dolar.

Komentirajte prvi

New Report

Close