Oporavak eura prema dolaru; pad dionica podupro jen

Autor: Poslovni.hr/Hina , 21. srpanj 2014. u 15:22
Foto: Thinkstock

Eurom se tako trgovalo po 1,3530 dolara, što znači da se dodatno udaljio od najniže razine u pet mjeseci od 1,3491 dolara.

U današnjem trgovanju na međunarodnim deviznim tržištima euro se blago oporavio prema dolaru, budući da su dolar zauzdavali niski prinosi na američke obveznice, a pad dionica ulagače je preusmjerio u valute-utočiša, poput jena i franka.

Eurom se tako trgovalo po 1,3530 dolara, što znači da se dodatno udaljio od najniže razine u pet mjeseci od 1,3491 dolara, na koju se bio spustio prošloga petak.

Istodobno, jedinstvena valuta blago je pak skliznula prema jenu, na 136,92 jena. Zadržala se tako nedaleko najniže razine u pet mjeseci na koju se spustila prošloga tjedna, od 136,66 jena. Euro je blago oslabio i prema franku, te se njime trgovalo po 1,2147 franaka.

Dolar je istodobno skliznuo i prema jenu, na 101,25 jena, a na gubitku je bio i prema franku.

Obujam trgovanja na deviznim tržišta danas je, međutim, bio smanjen zbog praznika u Japanu.

Od važnijih čimbenika izdvaja se izrazitiji pad frankfurtskog burzovnog indeksa DAX, koji je podupro tečaj jena i franka, za kojima potražnja ulagača raste u vremenima obilježenim većim previranjima na financijskim tržištima i neizvjesnostima oko gospodarskog rasta.

"Rast u Sjedinjenim Državama je slab, pa je podizanje kamatnih stopa još daleko", kazao je valutni strateg u CIBC World Marketsu Patrick Bennett. "Stoga bismo i dalje trebali svjedočiti rasponima kojih se u posljednje vrijeme drži tečaj eura prema dolaru".

Pojačani oprez ulagača i dalje se pripisuje događanjima vezanim uz rušenje malezijskog zrakoplova u Ukrajini prošloga tjedana, kao i daljnjim sukobima u Pojasu Gaze. Trgovci i analitičari kažu da se ulagači, premda navedeni događaji zasad nisu izazvali paniku, ipak nastoje skloniti u tradicionalne sigurne luke za kapital.

Komentirajte prvi

New Report

Close