Oporavak cijena nafte mogao bi biti kratkog daha

Barel na svjetskom tržištu poskupio nakon dva tjedna pada/Reuters Barel na svjetskom tržištu poskupio nakon dva tjedna pada/Reuters

Pesimizam investitora ograničit će apetiti za rizičnom imovinom, uključujući i naftu.

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna blago porasle, nakon dva tjedna pada, a trgovalo se nesigurno zbog strahovanja ulagača da će usporavanje rasta najvećih svjetskih gospodarstava izazvati slabljenje potražnje za energentima.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna porasla 0,2 posto, na 58,64 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,7 posto, na 54,87 dolara.

Pritisak traje tjednima 
Pritisak na cijene traje već tjednima, od kada je predsjednik SAD-a Donald Trump zaprijetio Kini uvođenjem carina na daljnjih 300 milijardi dolara vrijedan kineski uvoz, što je zaoštrilo trgovinski rat između dvaju najvećih svjetskih gospodarstava. Oštra retorika između Washingtona i Pekinga ne popušta. Peking je polovicom prošloga tjedna poručio da će uzvratiti u slučaju da SAD uvede carine na kineski uvoz i pozvao da se dvije zemlje nađu na pola puta, dok je Trump poručio da trgovinski sporazum mora biti postignut "pod našim uvjetima".

 

0,2 posto

porasla je prošloga tjedna cijena u Londonu

Ipak, Trump je pregovore nazvao 'produktivnima' i najavio njihov nastavak u rujnu. Zahvaljujući tome, krajem tjedna cijene su se nafte ponešto oporavile i tjedan završile s blagim dobicima. No, analitičari upozoravaju da bi stabilizacija cijena mogla biti kratkog daha. "Na gospodarskom horizontu skupljaju se tamni oblaci i posljedični pesimizam vjerojatno će ograničiti apetit financijskih igrača za rizičnom imovinom, uključujući naftu", kaže Harry Tchilinguirian iz francuske banke BNP Paribas.

Analiitčari te banke smanjili su procjenu prosječne cijene nafte na američkom tržištu u 2019. godini za osam dolara, na 55 dolara po barelu, dok je za londonsko tržište procjena smanjena za devet dolara, na 62 dolara po barelu, pozivajući se na usporavanje rasta gospodarstava zbog trgovinskog sukoba između SAD-a i Kine. Značajniji rast cijena zakočila je prošloga tjedna i ocjena Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) da izgledi za ponudu i potražnju na tržištu nafte upućuju na blagi pad cijena u ostatku godine. OPEC je snizio procjenu globalne potražnje za naftom zbog slabljenja gospodarskih aktivnosti.

Cijene podržava OPEC 
Primjerice, podaci objavljeni početkom tjedna pokazali su osjetno slabiji rast kineske industrijske proizvodnje u srpnju, za samo 4,8 posto, što je najniža stopa rasta u više od 17 godina. Njemačko je, pak, gospodarstvo u drugom tromjesečju zabilježilo blagi pad aktivnosti na kvartalnoj razini, što znači da mu prijeti recesija. I dok se očekuje slabljenje potražnje za naftom, cijene podržava OPEC, koji u suradnji sa skupinom nezavisnih proizvođača, uključujući Rusiju, ograničava proizvodnju za 1,2 milijuna barela dnevno.

 

62 dolara

iznosi procjena prosječne cijene za ovu godinu

Sredinom godine produljili su taj sporazum do kraja ožujka iduće godine, a analitičari smatraju da će uskoro morati učiniti i više. Naime, njihova nastojanja potkopava američko-kineski trgovinski sukob, ali i veća proizvodnja nafte iz škriljca u SAD-u. Tvrtka Baker Hughes objavila je u petak da je prošloga tjedna broj aktivnih postrojenja u SAD-u povećan prvi put nakon šest tjedana smanjenja.

Prošloga je tjedna broj tih postrojenja povećan za njih šest, na ukupno 770. No, u istom tjednu u kolovozu prošle godine aktivno je bilo 869 postrojenja, što pokazuje da neki proizvođači od početka ove godine ipak smanjuju troškove jer se više usmjeruju na povećanje zarade nego proizvodnje.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana Pogledaj sve