‘Okrećemo Vabu malim tvrtkama i akvizicijama’

Autor: Ana Blašković , 12. srpanj 2016. u 07:38
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL

Predsjednik Uprave Vaba banke otkriva zašto je češki J&T po četvrti puta dokapitalizirao banku i najavljuje zaokret u strategiji.

S injekcijom od 10-ak milijuna eura J&T je u lipnju ponovno dokapitalizirao Vaba banku iz koje najavljuju promjenu strategije poslovanja i zaokret prema poduzetnicima. O novoj strategiji i planovima vlasnika, govori predsjednik Uprave Vabe Ivica Božan.

J&T je nedavno dokapitalizirao Vabu s 10 milijuna eura i povećao vlasnički udio. Koji je razlog za dokapitalizaciju?
Temeljni kapital Vaba banke krajem lipnja dodatno je povećan uplatom većinskog vlasnika, čime je po četvrti put potvrđena vjera u kvalitetu poslovanja Vabe, a J&T banka sada ima vlasnički udio od 82,55 posto. Novom uplatom kapitala Vaba je dodatno ojačana za korake koji će se u narednom razdoblju naći pred njom, a što konkretno znači daljnje približavanje strategiji poslovanja J&T-a uz optimizaciju poslovanja i ostvarivanje još kvalitetnijih rezultata. 

U Varaždinu ste najavili promjenu strategije. U kojem smjeru vidite razvoj Vabe u naredne dvije godine? 
Vaba banka u narednom će razdoblju fokus svog poslovanja preusmjeriti na korporativne i SME klijente, uvodeći na ovaj način posljednje trendove u bankarskom poslovanju i na hrvatsko bankarsko tržište. Naglasak poslovanja banaka s retail sektora općenito se premješta u područje visoko sofisticiranih i usluga prilagođenih klijentima, osobito kad je riječ o malim bankama te stoga temeljem više od 20-godišnjeg iskustva i znanja našeg vlasnika, upravo ovdje vidimo prostor budućeg poslovanja Vabe. U narednom razdoblju poslovna mreža koncentrirat će se na Varaždin i Zagreb dok će se poslovanje u drugim gradovima optimizirati na način da će naši osobni bankari biti na usluzi našim klijentima 24 sata dnevno, 7 dana u tjednu i nuditi im uslugu na mjestu gdje to njima odgovara. To je način poslovanja koji već dugo koristimo u Slovačkoj i Češkoj te vjerujem da će i u Hrvatskoj otvoriti nove prostore za pozicioniranje, unapređenje i rast.

Još uvijek poslujete s gubitkom, koliko vas još opterećuju nenaplativi krediti plasiranih za vrijeme prethodnih uprava? Gdje vidite mogućnost kreditnog rasta i prihoda? 
Trenutno poslovanje banke opterećeno je neurednim kreditima u iznosu od približno 300 milijuna kuna. Kao što je gore navedeno, mogućnost kreditnog rasta te rasta prihoda vidimo u dijelu korporativnog i SME segmenta koji za nas predstavljaju nišu u koju spremni, a sukladno strategiji, ulazimo s novim proizvodima. 

Od ulaska u Vabu J&T je prilično aktivan u traženju investicija u turizmu, medijima. Je li opcija za Vabu traženje akvizicije na bankarskom tržištu ili isključivo organski rast?
Definitivno traženje akvizicija. 

Komentirajte prvi

New Report

Close